Dairis Bertans (paremal) ja Janis Strelnieks tulevad Lätile appi, et üheskoos MMile jõuda!Foto: fiba.com
Korvpall
20. veebruar 2019, 15:06

SPIKKER | Välja jagatakse viimased korvpalli MMi piletid: Soomel vesi ahjus, Läti saab Euroliigast abi, valitsev Euroopa meister jääb kindlasti koju

2019. aasta korvpalli MM-valiksarja Euroopa tsoonis peetakse 21.,22 ja 24.,25 veebruaril viimased matšid, välja jagatakse viis viimast piletit Hiinas peetavale finaalturniirile. 

31. augustist kuni 15. septembrini peetaval MMil osaleb ühtekokku 32 rahvuskoondist, neist 12 tulevad Euroopast. Praeguse seisuga on koha finaalturniiril kindlustanud seitse meeskonda, mis tähendab, et viimase kahe vooru eel on võimalus veel viiel tiimil.  

Heidame pilgu gruppidele. Kellel on võimalus MM-pilet taskus, kes püsivad võitluses ning kelle jaoks on rong juba ära sõitnud? 

Igast grupist pääseb finaalturniirile kolm paremat.

I-grupp. Kindlasti sõidavad MMile Hispaania ning Türgi. Võimalus on säilinud Montenegrol, Lätil ja Ukrainal. Lootus on kadunud valitseval Euroopa meistril Sloveenial. 

Montenegro valem on lihtne: võida mõlemad mängud ja jõuad kindlasti MMile. Reedel sõidetakse külla Ukrainale, esmaspäeval võõrustatakse Lätit.

Läti on Montenegroga samal pulgal, kuid esimene omavaheline matš annab edu (esimene matš 85:74) Balkani meestele. Lõunanaabrite saatus on nende endi kätes, otsustavaks saab kõige viimane lahing. Reedel võõrustatakse Hispaaniat, kolm päeva hiljem külastatakse Montenegrot. 

Lätlaste kasuks räägib tõik, et vähemalt teiseks matšiks saadakse abi Euroliigast. Reedel liituvad tiimiga Janis Strelnieks, Janis Timma (mõlemad Olympiacos), Dairis Bertans (Milano) ja Rolands Šmits (Barcelona), kes jooksevad päev varem platsile Euroliigas, Zanis Peiners (Darüssafaka) jõuab koondise juurde laupäeval. Pole sugugi välistatud, et eelnimetatud mehed mängivad juba Hispaania vastu, kuid pigem oodatakse neilt abi esmaspäeval.

Ukraina seis on triost kõige nigelam. Eelnimetatutest jäädakse ühe võiduga maha, mistõttu ei sõltu kõik enam neist endist. Kindlasti oleks neile vaja Läti kaht kaotust. Reedel võõrustatakse Montenegrot, esmaspäeval sõidetakse külla Sloveeniale. 

Kuidas ennustasid eksperdid?
Simas Baranauskas (SB): Läti
Igor Kurkovic (IK): Läti
David Hein (DH): Montenegro
Jeff Taylor (JT): Montenegro

J-grupp. Seis on kõige põnevam, sest ainsana on MMi pilet taskus Leedul. Unistus elab nii Itaalial, Poolal, Ungaril kui ka Horvaatial. Mängust on väljas vaid Holland. 

Itaalia jaoks on seis kõige turvalisem. Kindlasti saavad nad edasi kui võidavad ühe mängu, kuid asjaolude kokkulangemisel piisab ka kahest kaotusest. Reedel võõrustatakse Ungarit, esmaspäeval külastatakse Leedut. 

Poola seis on samuti huvitav. Kui võidetakse mõlemad mängud, sõidetakse kahtluseta Hiina. Samas ei pruugi rong ära sõita ja kahe kaotuse puhul. Tiheda tabeliseisu tõttu on stsenaariumeid lõputult. Reedel sõidetakse külla Horvaatiale, kolm päeva hiljem võõrustatakse Hollandit. 

Ungari peab lootuste säilitamiseks võitma mõlemad mängud, kuid ka sellest ei pruugi piisata. Kui Itaalia ja Poola võidavad mõlemad ühe mängu, on nende lips läbi. Reedel külastatakse Itaaliat, esmaspäeval võõrustatakse Horvaatiat. 

Horvaatia peab igal juhul võitma mõlemad mängud, lootma, et Poola kaotab Hollandile. Kaarte hakkab segama olukord, kus Horvaatia, Poola ja Ungari lõpetavad kuue võiduga. Reedel võõrustatakse Poolat, kolm päeva hiljem külastatakse Ungarit. 

Kuidas ennustasid eksperdid?
SB: Itaalia, Poola
IK: Itaalia, Horvaatia
DH: Itaalia, Poola
JT: Itaalia, Poola

K-grupp. Siin on vesi suhteliselt selge. MM-pilet on taskus Prantsusmaal ja Tšehhil, viimase koha eest võitlevad Venemaa ja Soome. Bulgaaria ning Bosnia ja Hertsegoviina on mängust väljas.

Venemaale piisab võidust Soome üle, kuid variant on selgi juhul, kui jagu saadaks ainult Bulgaariast või kaotatakse mõlemad kohtumised. Viimase näite puhul peaksid aga soomlased kindlasti alla jääma Prantsusmaale ning võitma naabreid sobiva vahega (esimeses omavahelise matši võitis Venemaa 77:75). Neljapäeval külastatakse Bulgaariat, pühapäeval võõrustakse Soomet. 

Soome kindlustab edasipääsu kui võidab mõlemad mängud ja edestab viigimurdjaga venelasi. Võib piisata ka vaid võidust Venemaa üle, kuid sel juhul peavad viimased kindlasti Bulgaariale kaotama. Kusjuures kui Bulgaaria võidab mõlemad järelejäänud matšid, piisab Soomele venelaste vastu igasugune paremus. Neljapäeval võõrustatakse Prantsusmaad, kolm päeva hiljem külastatakse Venemaad. 

Kuidas ennustasid eksperdid?
SB: Venemaa
IK: Soome
DH: Venemaa
JT: Venemaa

L-grupp. Meie kurvastuseks on Eesti ainus, kes MM-pileti eest enam võidelda ei saa. Juba on pääsu Hiina taganud Kreeka ja Saksamaa. Trumbid viimasele pääsmele on selgelt Serbia käes, teoreetiline võimalus säilinud ka Gruusial ja Iisraelil. 

Serbiale piisab ühest võidust, kuid midagi pole kadunud ka kahe kaotusega. Viimasel juhul peaks nii Gruusia kui ka Iisrael kaotama vähemalt ühe mängu. Neljapäeval külastatakse Eestit, pühapäeval võõrustatakse Iisraeli. 

Gruusia peab võitma mõlemad mängud ja lootma, et Serbia kaotab mõlemad matšid. Neljapäeval külastatakse Kreekat, kolm päeva hiljem võõrustatakse Eestit. 

Iisrael peab võitma mõlemad mängud ja lootma, et Serbia ja Gruusia kaotavad mõlemad. Kui Gruusia peaks siiski ühe võitma, tuleb Iisraelil serblastest jagu saada 22 punktiga. Neljapäeval võõrustatakse Saksamaad, pühapäeval külastatakse Serbiat. 

Kuidas ennustasid eksperdid?
SB: Serbia
IK: Serbia
DH: Serbia
JT: Serbia