Karl Robert Saluri läheb EMile hooaja tippmarki püüdma. Foto: Heiko Kruusi
Kergejõustik
20. veebruar 2019, 21:30

Venelase asemel EMile pääsenud Saluri: eeldan, et tal polnud piisavalt tõendeid oma puhtuse tõestamiseks (4)

Mitmevõistleja Karl Robert Saluri suur eesmärk oli sel talvel pääseda Glasgow's toimuvale sise-EMile, kuid Tallinnas peetud rahvusvahelisel seitsmevõistlusel kogutud 5950 punkti kustutas lootuse. Kuni esmaspäeval tärkas uus võimalus!

Nimelt sai 25aastane Kuimetsast pärit ja USAs elav ning õppiv sportlane nädala alguses teada, et ta asub täpselt EMile koha lunastanud 12 mehe selja taga – kui keegi peaks ära langema, tekiks tal ikkagi võimalus. „Vahepeal tegin trenni juba suvehooajale mõeldes,“ tunnistab Saluri.

Lootuskiir puudutas peamiselt venelast Artjom Makarenkot, kellel polnud veel luba tiitlivõistlustel osalemiseks. Nimelt peavad kõik Venemaa kergejõustiklased tõestama, et neil puudub seos riikliku dopinguprogrammiga, mis paari aasta eest avalikuks tuli. Makarenko ei saanudki pabereid korda ja Saluri võtab järgmisel nädalal ette reisi üle ookeani Šotimaale.

„Eeldan, et tal (Makarenkol – toim) polnud piisavalt tõendeid ja volitusi, et oma puhtust tõestada. Võimalik, et neil läks ka liiga kiireks,“ arutleb Saluri.

2017. aasta MMi kümnevõistluse 13. mees ise hakkas esmaspäeval taas treenima mõttega, et ehk saab ikkagi EMile minna. Suvehooaja plaanid lükkusid veidi edasi. „Õnneks on veel kümme päeva aega veidi teravamaid treeninguid teha,“ sõnab ta.

Veebruari alguses Tallinnas kogus Saluri seitsmevõistluses 5950 punkti ja päriselt oma võimeid ei realiseerinud. Millises seisus ta nüüd on? „Pean mõned trennid tegema, et täpsemalt oma olukorrast aru saada. EMile lähen igal juhul Tallinna punktisummat üle tegema. Täpsema koha peale saab mõelda enne viimast ala.“

Georgias õppiv ja treeniv sportlane hakkab juba ka ajavahega arvestama. „Pigem tulen Euroopasse viimasel hetkel enne võistlust, õnneks on ajavahe Šotimaaga ainult viis tundi. Hakkan lihtsalt varem magama minema ja proovin juba siin harjuda,“ selgitab Saluri, kelle isiklik seitsmevõistluse rekord 6051 punkti pärineb 2017. aastast. 

Teise eestlasena läheb Glasgow's starti Janek Õiglane, kes kogus veebruari alguses 6085 punkti. Meie meestel tuleb Šotimaal mõõtu võtta senise hooaja kahe parimaga: kohal on belglane Thomas van der Plaetsen (6132) ja hispaanlane Jorge Urena (6124).

Tänavusel hooajal võistelnutest on stardirivis valgevenelane Vitali Žuk (5705), prantslane Basile Rolnin (6025), rootslane Fredik Samuelsson (6018), sakslane Andreas Bechmann (6017) ja tšehh Jiri Sykora (6006).

Osalevad ka britt Tim Duckworth, venelane Ilja Škurenjov ning norralane Martin Roe. Ükski neist pole tänavu mitmevõistlust läbinud.  

Seitsmevõistluse Euroopa hooaja edetabel:

  • Thomas Van Der Plaetsen 6132
  • Jorge Urena 6124
  • Janek Õiglane 6085
  • Basile Rolnin 6025
  • Fredrik Samuelsson 6018
  • Andreas Bechmann 6017
  • Jiri Sykora 6006
  • Karl Robert Saluri 5950