Nii uhas Mariel Merlii Pulles paaristõukeid jaanuari keskel Otepää MK-etapil-Foto: Aldo Luud
Talisport
21. veebruar 2019, 16:49

SEEFELDI MM | Üllatustulemuse sepistanud suusaneiu treener: olen positiivses šokis (1)

Seefeldis toimuva Põhja suusaalade MMi avas positiivse üllatusega 20aastane Mariel Merlii Pulles, kes pääses 30. ajaga eelsõidust veerandfinaali ja saigi lõppeks sama koha.

Õhtuleht püüdis telefoni otsa Pullese treeneri Tanel Ojaste, kes jälgib muude kohustuste pärast MMi kodumaalt.

"Tuju on väga hea," alustas Ojaste rõõmsalt. "Olen positiivses mõttes natuke šokis. Lootsin, aga samas ega ei teadnud ju, kuidas seal välja tuleb. Enne MMi käis vormikõver selliselt, et vahepeal oli seis päris hea. Mingil hetkel vajus natuke ära, siis otsisime [lahendusi] ja tundub, et saime vormi täitsa heaks."

Tänane oli kahtlemata Pullese karjääri parim tulemus täiskasvanute seas. Otepää MK-etapil sai ta klassikasprindis 40. koha, kaks aastat tagasi Lahtis MMil oli Pulles vabatehnikasprindis 57., mis oligi tänaseni tema tipptulemus MMilt.

Kas julgesite üldse veerandfinaali eesmärgiks seada?
„Salamisi ikka. Kirjutasin Merliile paberile plaani, et täna on vähemalt kaks sõitu ja panin naerumärgi taha. Uskuma ja lootma peab. Kõva häälega on seda väga raske välja öelda, sest realistina peab vaatama seda, millistele kohtadele on varem MK-sarjas ja MMil sõidetud.

Kui varem on kohad olnud 40–50 ja tagapool, siis loomulikult loodad seda positiivset sähvatust. Ega MMile tahavad kõik minna parimas seisundis. Oleme sel aastal palju asju muutnud. Tundub, et see on vilja kandnud."

Kas Mariel Merlii fookus ongi sprindil?
"Fookust pole, teadlikult sprindiks ei treeni. Merlii on kiire lihasega tüduk. Klassikadistantsid on ka olnud enam-vähem heal tasemel. Uisudistants on nõrk külg, aga nagu täna tõestas, siis sprint on mõlemas tehnikas korralik. Klassikas on ta varemgi häid sõite teinud."

Tanel Ojaste (vasakul) koos endise tippsuusataja Aivar Rehemaaga. Foto: Arno Saar

Jõudsite kahe sõidu vahel suhelda kah?
"Helistasin talle ja ütlesin "tubli tüdruk, et plaanist kinni pidasid. Sinul pole midagi kaotada, tuleb kõik välja panna". Patt oleks öelda, et õnne polnud, sest ta pääses edasi.

Aga veerandfinalis sai õnn otsa. Elu on näidanud, et kui [Maiken Caspersen] Fallaga ühes veerandfinaalis oled, siis tema taktika on sõita jube kiiresti. Enamus korrad tulevad sealt need õnnelikud kaotajad. Põhimõtteliselt olid Merlii lootused juba esimese laskumise lõpus suht väikesed. Aga kui aega vaadata, mida ei saa küll üks ühele võrrelda, siis ta tegi täisa südika sõidu veerandfinaalis. 

Kolm sõitu olid sellised, kus võinuks võidelda neljanda-viienda koha eest. Selge see, et poolfinaal olnuks ulmevaldkonnast. Tuleb realist olla. Ta on noor tüdruk, enesekindlust on vaja saavutada. Tänane sõit andis seda usutavasti palju."

10 km klassikadistantsil on ilmselt väga raske seda tulemust üle sõita.
"Kindlasti. Pärast väga head sooritust on kindlasti ka pingelangus. Aga ta läheb endast parimat andma ja mina ikka loodan, et tuleb hea sõit. Et ta teeb oma parima distantsisõidu sel tasemel."

Naiste suusatamisest pole viimastel aastatel väga olnud põhjust rääkida. Kuidas teil üldse treeningtingimused on?
"Suured tänud Merlii isale Margole, kes on igatpidi tütart toetanud. Meil pole väga palju toetajaid, aga tulebki teha mingi tulemus ja siis võib raha küsima minna. Täna võlgneme suuresti tänu sõpradele. Selge see, et meil on väga pisike eelarve.

Aga treeninglaagrite kava oli päris kirju sel aastal. Suvel saime Saksamaal nädala treenida Austria koondisega. Ühe Ramsau laagri tegi ta Team Haanjaga, siis käis Soome klubiga Mallorcal laagris. Lisaks Põhja-Soome laagrid ja koos järelkasvukoondisega Livignos. Kõik, mis vaja, saime ära teha. Ei ole nuriseda."