Sander Raieste. Foto: Martin Ahven
Korvpall
21. veebruar 2019, 21:51

KORVPALLIKOONDISE NOORED | Kangelane Raieste: aitäh veteranidele, nüüd on meie kord! Debütant Drell: alguses oli ikka vibra peal! (7)

Eesti korvpallikoondis teenis MM-valiksarja eelviimases kohtumises mesimagusa 71:70 võidu Serbia üle. Matš oli märgiline, sest viimast korda tõmbasid Eesti rüü selga Kristjan Kangur, Janar Talts ja Gregor Arbet. Kuigi vanameistrid lõpetasid, tõstis pead noortetrio. 

Tänases kohtumises kangelaseks kujunes 19aastane Sander Raieste, kes tabas 10 sekundit enne lõpuvilet võidu toonud kolmese. Kusjuures noormees sai läbi häda koduklubi Baskonia juurest tulema, pühapäevast matši Gruusia vastu ta enam kaasa ei tee, sest lendab tagasi Hispaaniasse. 

Võiduvise oli seda intrigreerivam, et varasemalt oli Raieste mööda pannud kõik viis katset. "Kolm punkti on kolm punkti," säras ta kohtumise järel. "Ega ei saa mööda läinud viskeid põdema jääda. Mul oli raske veel vabam olla ja olin valmis viskama. Tunne on hea ja sain võidumängus vähemalt käe ka valgeks."

Otsustavast tabamusest vahest et tähtsamgi oli tõik, et üle 31 minuti platsil rüganud Raieste pidi pidevalt taga ajama Serbia supertähte Miloš Teodosicit. Mängujuhi arvele jäi küll 16 punkti ja 10 resultatiivset söötu, kuid suures plaanis sai meie mees oma tööga hakkama. Viimasel veerandaja otsustavatel hetkedel eksis Teodosic mitmel kaugviskel. 

"Olin võimeline peaaegu 40 minutit teda väljakul taga ajama ja võidu jooksma. Oli head ja halba, aga selline kogemus õpetab. Sellise klassiga mehe vastu on hoopis teine asi mängida," rääkis Raieste oma raskest missioonist. 

"Eks oli keeruline. Ta mängib hästi palju kate-katest. Kogu aeg olid vastas suured kehad, panid mulle korralikult puusa ja tagumikuga. Õpetas korralikult. Vahepeal tundus, et pall nii lähedal, võtan ära, aga ta kontrollis ikka nii hästi. Kohati kaitsesin tema rütmis."

Raieste usub, et võidu tõi kooslus täismaja publikust, kõvast tahtejõust ning soovist suur trio kenasti puhkusele saata. "See oli meeskonna ja fännide võit," kinnitas ta. 

Veel paar aastat tagasi mängis trio Raieste-Henri Drell-Kristian Kullamäe koos U18 koondises. Täna olid kõik tähtsas rollis meeste esinduses. Ühe ajastu lõpp, uue algus?

"Võib nii öelda küll. Noori mängijaid on veel tulemas. Arvan, et head põlvkonnad on peale tulemas. Aitäh veteranidele, aga nüüd on meie kord üle võtta! Mehed on väärikalt ära saadetud, meile ilus esimene samm," arutles Raieste.

Koondise pesamuna, 18aastase Drelli arvele jäi debüütmängus ligi 9 minutit ning 4 punkti. Esimest korda pääses ta platsile juba avaveerandil. "Pole midagi öelda, väga vägev," võttis ääremängija endale omaselt napisõnaliselt, kuid särava ilmega matši kokku. "Võit tuli, nii et pean kindlasti debüüdiga rahule jääma. Iga päev ei juhtu, et Serbiale saab ära panna." 

Henri Drell. Foto: Martin Ahven

Tõsi, algus oli veidi rabe ning seda tunnistab ka Drell ise. Kaks lähiviset ei tabanud isegi rõngast. "Alguses oli muidugi vibra peal, aga see käib asja juurde. Ärevus oli ikka sees," sõnas ta ning lisas, et väljakul polnudki serblased nii hirmsad. "Kartsin hullemat, päris hea oli platsil olla."

Vana sõbra võiduviske kohta sõnas Drell nõnda: "Kui ta tuli neljandal veerandajal neljanda vea tõttu korraks pingile, siis ütlesin talle, et ära muretse, sa saad ühe viske veel, mul tunne ütleb. Ja vana saigi viimase!"

Noortetriost kogenuim, eelnevate partiides veidi hätta jäänud 19aastane Kullamäe, näitas täna küpsust. Põhimängujuhina ta hätta ei jäänud, lisaks viskas ta meeskonna parimana (koos Kristjan Kitsinguga) 18 punkti. 

Kristian Kullamäe. Foto: Martin Ahven

"Eesmärk oli mängida julgelt ja mitte tunda vastaste ees aukartust. Tuleb, mis tuleb. Realiseerisime oma võimalused. Võimalus mängida Teodosici vastu tähendas väga vinget kogemust," võttis Kullamäe matši kokku.