Marko Kilp väsis ja Eesti finaali ei jõudnud. Foto: AP/Scanpix
Talisport
24. veebruar 2019, 13:23

SEEFELDI MM | Teravalt alustanud Eesti sprinterid MMi finaali ei pääsenud. Treener: võib öelda, et tegin vale valiku (9)

Seefeldis jätkuval põhja suusaalade MMil on täna kavas meeste paarissprint klassikalises tehnikas. Eesti duo Raido Ränkel ja Marko Kilp lõpetasid oma poolfinaali kuuendal kohal ja finaali ei pääsenud. Kokkuvõttes lõpetati MM 15. positsioonil.

Esimese 1,6 km pikkuse ringi lõpetas Ränkel liidrina, edestades Saksamaad ja Soomet. Ka Kilbi avavahetus sujus hästi: Ränkeli saatis ta tagasi rajale kolmandana, valgevenelaste ja šveitslaste järel.

Ka kolmas vahetus ei toonud kaasa otsustavaid muudatusi ning eestlased lõpetasid ringi taas kolmandana. Nüüd aga saanus murdepunkt, neljandas vahetuses hakkas Kilp väsima ja jäi liidritest 2,7 sekundi kaugusele, Ränkel pääses rajale seitsmendana.

Värske mees püüdis kuuese liidrite pundi siiski kinni. Vahetuse lõpuks tulid ometi väikesed vahed sisse ja Ränkel saatis ankrumehe Kilbi rajale neljandana, kaotust Soomele oli 5,6 sekundit.

Kilp polnud suutnud jõuvarusid taastada ja tõi Eesti finišisse kuuendana, võitjast ehk Soomest 29,1 sekundit hiljem.

Viimati pääses Eesti paarissprindis MMi finaali 2009. aastal, kui meid esindasid Andrus Veerpalu ja Aivar Rehemaa.

Eestlaste kommetaarid Kanal 2 otse-eetris:

Kilp: „Teisele ringi läksin teise suusaga, mis ei töötanud nii hästi, kui esimeses ja viimases vahetuses. Seal panin suure jõuvaru hakkama ja kolmandas vahetuses enam teist poolt ei jõudnud. Nagu ma sprindieelsel päeval ütlesin: kannatada on mõnus. Seda mulle ka karjuti, aga polnud kuskilt seda käiku leida.“

Ränkel: „Suusad olid avavahetuses head ja tulid ise mäest alla. Hooldemehed tegid head tööd. Teine paar oli tunduvalt kehvem, aga täna oli tunne, et jõuan. Viimane vahetus kannatasin nii palju kui võimalik, et Iivo Niskaneni mitte eest ära lasta, aga laskumise tuli ikkagi väike vahe sisse. Siiski arvan, et pole hullu. Jalad olid täna teisest puust. Jaksasin pingutada ka kõige raskemal tõsul.“

Treener Anti Saarepuu: „Kahjuks läks täna nii. Sportlaste kohta pole ühtegi halba sõna. Võistkonna valisin mina ja vastutan. Võib öelda, et tegin eile vale valiku. Markot tegelikult jätkuks vaid üheks sõiduks. Raido vedas väga hästi välja! Meie sõit oli kogu aeg natukene aeglasem ja oli selge, et Raido peab vedama minema. Ta tegi seda seni, kuni suured suusariigid käigu sisse panid. Raido poolt väga kõva esitus. Eks ma olen pettunud, mitte sportlastes, vaid iseenda otsustes.“

***

Naistest krooniti maailmameistriks Rootsi (Stina Nilsson ja Maja Dahlqvist), kes edestasid Sloveeniat (Katja Visnar ja Anamarija Lampic) ja Norrat (Ingvild Flugstad Östberg ja Maiken Caspersen Falla).

Kui norralannad jäid seekord kullata, siis mehed tegid vigade paranduse. Emil Iversen ja Johannes Hösflot Kläbo said lõpuheitluses jagu Venemaast (Gleb Retivõhh ja Aleksander Bolšunov). Kolmandaks kerkis Itaalia (Francesco De Fabiani ja Federico Pellegrino).