Therese Johaug sõitis Seefeldi enda sõnul vaid ühe medali järele. Selle sai ta laupäeval juba kätte. Foto: Reuters/Scanpix
Talisport
25. veebruar 2019, 15:22

Rootsi ajakirjanik Therese Johaugile: miks sa istud seal ja valetad? (4)

Enne MMi hõiskas tänavuse hooaja eel võistlusradadele naasnud Therese Johaug välja unistuse. Naasta Austriast koju vähemalt ühe medaliga. Rootsi suusakommentaatori Tomas Pettersoni sõnul on selline valetamine norralanna poolt aga häbiväärne.

Nimelt on Johaug tänavu MK-sarjas kaasa löönud seitsmel distantsisõidul ning alati võidutsenud. Sama taktikepi all kulges ka suusavahetusega sõit MMil, kus norralanna edestas lahimat jälitajat, kaasmaalannat Ingvild Flugstad Östbergi 57,6 sekundiga. Kaheksa sõidu peale on Johaugi keskmine edumaa lähima jälitaja ees olnud 31,8 sekundit. Ehk utreerides võib norralanna edu konkurentide ees mõõta juba kalendriga.

Nii kirjutaski Petterson enne MMi avastarti kodumaa meedias kommentaari pealkirjaga „Miks sa istud seal ja valetad?” Kui keegi on teistest nii mäekõrguselt üle, tundub jutt ühest (kuld)medalist lihtsalt kohatu. Tema ametivennad ei jätnud asja aga sinnapaika vaid küsisid sama küsimust ka Johaugilt otse.

„Ma ei istu siin ega valeta. Seda teeb hoopis tema, kes mind süüdistab. Mina seisan oma eesmärkide eest, milleks on, nagu ma ka enne MMi ütlesin, minna siit koju medaliga,” põrutas norralanna vastu.

„Ma saan aru, et inimestel on seoses minu saavutustega tekkinud teatud ootused. Samal ajal tean mina jällegi seda, et ma pole ammu tiitlivõistlustelt osa võtnud. Need on alati veidi teistsugused. MMiks ajastavad kõik enda tippvormi ning üritavad endast parimat anda. Täpselt nagu mina. Tiitlivõistlustel võib väga palju asju valesti minna,” jätkab ta ning viitab Faluni MMi altminekule.

Neli aastat tagasi võitis Johaug, nagu tänavugi, suusavahetusega sõidu, mistõttu peeti teda favoriidiks ka 10 km vabatehnikasõidus. Seal pani aga kogu Norra koondis suusamäärdega alt, mis kajastus karmilt ka tulemustes. Parim norralanna oli Heidi Weng (22. koht). Johaug ise lõpetas 27ndana.

Sarnase stsenaariumi kordumine tänavu tundub ulmevaldkonda minevat. Kuid nagu Johaug ütles. Tiitlivõistlustel võib närvipinge tõttu väga palju asju valesti minna. Tal endal on tänu suusavahetusega sõidu kuldmedalile aga pinged maas.

Järjekorras kaheksa maailmameistritiitel tähendas Therese Johaugile sama palju kui esimene. Foto: TASS/Scanpix

„Ma unistasin sellest kullast ligemale kaks aastat,” sõnas ta. Aga nagu ikka. Süües kasvab isu. Ning nüüd loodab ta pjedestaali kõrgeimale astmele tõusta ka teisipäeval, mil toimub 10 km klassikasõit. „See on olnud tänavu üks mu lemmikdistantse. Olen näidanud sel distantsil väga head minekut, seega oleks rumal öelda, et ma ei lähe homme kulla peale sõitma.”