Krista Pärmökoski.Foto: Imago Sport/Scanpix
Talisport
26. veebruar 2019, 11:58

SEEFELDI MM | Rootslased: Soome tippsuusataja kasutab eelise saamiseks kahtlast aparaati (2)

Rootsi suusakoondise treener on pahane, et Soome murdmaasuusataja Krista Pärmäkoski kasutab Seefeldi MMi treeningutel hingamist soodustavat aparaati.

WellO2-nimeline toode leiutati 2016. aastal ja erinevad Soome sportlased on seda kasutanud sellest ajast alates. Aparaat niisutab sissehingatavat õhku, aitab hingamisteid avada ja tugevdab hingamisel vajaminevaid lihaseid. Maailma antidopinguagentuur WADA pole selle kasutamist keelanud.

"Kasutan seda igal hommikul. Kui olen haige, siis võib-olla kolm-neli korda päevas. Seal pole mingeid muid aineid peale vee," rääkis Pärmäkoski Rootsi väljaandele Expressen. Eriti tuleb maski efekt esile keskmäestikus treenides.

Norralased kritiseerisid aparaadi kasutamist juba kolm aastat tagasi, nüüd on nendega liitunud ka rootslased.

"Meil on kindel põhimõte: me ei kasuta Rootsis sellist asja ja isegi mitte midagi sarnast. Mis signaali see teistele sportlastele saadab?" küsis Rootsi murdmaakoondise peatreener Rikard Grip retooriliselt.

"See ei tundu õige asi. Aga ma ei usu, et see tegelikult mingit eelist annab. Pigem on see vaimne asi - oh, me kasutame midagi, mida teistel pole!" lisas Venemaa koondise juhendaja Markus Cramer.

Kurikuulus masin näeb välja selline:

28aastane Pärmakoski on olümpiamängudelt ja MMidelt võitnud kokku kümme medalit, aga kulda veel auhinnakapis pole. Ta läheb täna kell 16 algavas naiste 10 km klassikasõidus rajale ühe medalisoosikuna, aga suure tõenäosusega ei saa keegi vastu norralannale Therese Johaugile. Eestlannadest teeb kaasa Mariel Merlii Pulles.