Ott Tänak ja Martin Järveoja Rootsi MM-rallil.Foto: Martin Ahven
WRC
27. veebruar 2019, 12:29

Rootsi ralli võib lumepuuduse ja korraldajate jäärapäisuse tõttu MM-sarjast kaduda

Pikka aega talveralli kehastuseks olnud Rootsi MM-ralli tulevik on ohus. Ühelt poolt tekitab probleeme Torsby ja Karlstadi ümbruse kohatine lumepuudus, aga FIA pole rahul ka korraldajate tegutsemisega.

Rootsi ralli katsete vahepeal sõitsid samadel teedel Historic-klassi autod, mis rikkusid WRC-sõitjate hinnagul teid ja tegid tingimused keerulisemaks. Ideaalsetes talveoludes poleks erilist vahet olnud, aga 2019. aasta ralli ajal olid piirkonnas sulailmad.

Portaal Autosport kirjutas, et rahvusvaheline autoliit FIA soovitas Rootsi ralli korraldajatel hoolikalt läbi mõelda, kas Historicute koht on MM-rallil, aga kõik viidi läbi samamoodi nagu varem. Peakorraldaja Glenn Olsson ütles Autospordile, et ka 2020. aastal ei muutu midagi. Põhjus on selles, et ilma Historicuteta oleks Rootsi rallil keeruline kulusid katta.

FIA ralliboss Yves Matton arvab, et nii ei saa asjad siiski jääda. "Soovitame korraldajatel sellist olukorda vältida. Saame aru, et tegu on tulusa ettevõtmisega ja et see aitab rallil püsima jääda. Teisest küljest mõjutab see WRC-sarja sõitjate poolt püsti pandavat sõud ja peame sellega tulevase rallikalendri koostamisel arvestama."

Talverallid siiski WRC-kalendrist ei kao. "Ma olen selle poolt, et kalendris oleks kaks talverallit. Sõidame igasugustes tingimustes - see on ralli DNAs. Aga MM-etapi puhul peab olema kindlustatud, et lumised tingimused olemas oleksid. Me ei pea selleks tingimata Euroopast välja vaatama. Näiteks Lapimaal ja mõnedes Rootsi paikades on talvised olud kindlustatud," rääkis Matton.

2019. aastal võitsid Rootsi ralli Ott Tänak ja Martin Järveoja.