Politseibuss Austria koondise hotelli ees.Foto: AFP/Scanpix
Doping
27. veebruar 2019, 14:09

SEEFELDI MM | SUUR DOPINGUSKANDAAL: kaks Eesti suusatajat arreteeriti (123)

Austria politsei teostas Seefeldis peetaval põhja suusaalade MMil läbiotsimise, mille käigus arreteeriti teiste seas ka kaks Eesti murdmaasuusatajat.

Austria politsei kinnitas pressiteate vahendusel, et arreteeriti üheksa inimest, sealhulgas viis sportlast: kaks austerlast, kaks eestlast ja üks kasahh.

Eesti murdmaasuusatajate treener Anti Saarepuu ütles Eesti sportlasi puudutavaid dopingukahtluseid kommenteerides, et Karel Tammjärv ja Andreas Veerpalu tänases 15 km klassikasõidus ei stardi. Stardis pole ka Mati Alaveri ja Andrus Veerpalu juhendatavat kasahhi Aleksei Poltoraninit

Saksamaa portaal Kaltschnäuzig kirjutas Twitteri kontol, et Tammjärv, Andreas Veerpalu ja Poltoranin on tõepoolest arreteeritud.

MMil viibiv Eesti suusaliidu peasekretär Tõnu Seil ütles Õhtulehele, et kella 15.45 seisuga pole alaliidule mingit infot edastatud. "Ootan isegi huviga. Mul ei ole praegu midagi öelda," sõnas ta. Seil lisas, et ta kavatseb kell 16 Innsbruckis toimuvale pressikonverentsile kohale minna.

Pressikonverentsil kinnitasid politsei esindajad, et arreteeriti tõepoolest viis sportlast: kaks austerlast, kaks eestlast ja üks kasahh. Lisaks üks Saksamaa spordiarst. Saksamaal peeti kinni veel kaks inimest. Saksamaa spordiarsti all peeti tõenäoliselt silmas Mark Schmidt, kelle nimi on täna meedias ringelnud.

Sportlaste nimesid välja ei toodud, aga kinnitati, et nad jäävad teadmata ajaks vahi alla. Uurimine on alles algusjärgus.

Nimedena on letti löödud ka austerlased Max Hauke ja Dominik Baldauf, kes said meeste sprinditeates kuuenda koha. Hauke 15 km sõidus starti ei tulnud, Baldauf ei pidanudki tulema. Väljaanne Kroner Zeitung kinnitas, et jaoskonda viidi just nemad.

Ülejäänud neli inimest olid maailma juhtiva dopinguajakirjaniku Hajo Seppelti teatel kaks sakslast ja kaks austerlast. Ta viitas, et tegu oli osaga "globaalsest dopinguvõrgustikust".

***

Austrias on dopingu tarvitamine kriminaalkuritegu ja Seefeldis viivad otsinguid läbi mitmed politseiüksused. Lisaks Seefeldile on läbi otsitud Saksamaal asuva Erfurti linna spordimeditsiinikeskus, kirjutas maailma juhtiv dopinguajakirjanik Seppelt oma Twitteri kontol. Seega teevad Austria ja Saksamaa politseid juhtumi osas koostööd.

Seppelt lisas, et läbiotsimised on ajendatud 2014. aastal dopingu tarvitamisega vahele jäänud Austria suusataja Johannes Dürri kommentaaridest. EPOt tarvitanud Dürr on viimastel kuudel korduvalt väitnud, et keelatud ained on tänapäeva suusatamises väga levinud.

Austria ajalehe Kronen Zeitungi andmetel on uurimise sihtmärgiks Austria koondislased, Saksamaa väljaanne Süddeutsche Zeitung kirjutab, et "jäljed viivad Saksamaa koondiseni."

Norra väljaanne VG küsitles täna lõunal erinevate koondiste esindajaid. Norra, Rootsi ja Suurbritannia koondiste kõneisikud ei teadnud läbiotsimistest midagi, austerlastelt pole kommentaari saadud.