Karel Tammjärv täna 15 km klassikasõidus starti ei tulnud. Saksamaa meedia teatel ta arreteeriti.Foto: Aldo Luud
Doping
27. veebruar 2019, 16:23

DOPINGUSKANDAAL | Arreteeritud eestlased said Seefeldi MMi ajal regulaarselt kokku dopinguvõrgustiku juhiga (36)

Austria politsei andis Innsbruckis pressikonverentsi, kus selgitati täna puhkenud murdmaasuusatamise dopinguskandaali tagamaid. Operatsiooni nimetati hellitavalt "Aadrilaskmiseks" ja selle eesmärk oli hävitada rahvusvaheline dopinguvõrgustik.

Politsei esindajad kinnitasid, et arreteeriti viis sportlast: kaks austerlast, kaks eestlast ja üks kasahh. Lisaks üks Saksamaa spordiarst. Saksamaal peeti kinni veel kaks inimest. Saksamaa spordiarsti all peeti tõenäoliselt silmas Mark Schmidt, kelle nimi on täna meedias ringelnud. Saksamaalt leiti ka illegaalne dopingulabor.

Sportlaste nimesid välja ei toodud, aga kinnitati, et nad jäävad teadmata ajaks vahi alla. Uurimine on alles algusjärgus. Variante on kaks: kas kahtlusalused lastakse 48 tunni jooksul vabadusse või tuleb neile rakendada eelvangistust.

Saksamaa ja Austria meedia teatel on arreteeriti Karel Tammjärv, Andreas Veerpalu, Aleksei Poltoranin (Kasahstan), Max Hauke ja Dominik Baldauf (mõlemad Austria).

Neli esimest oleks pidanud täna sõitma 15 km klassikastiilis eraldistarti, aga nad ei võistelnud. Baldauf polekski pidanud võistlema.

Uurimine alustati seetõttu, et politsei sai teada info, et organiseeritud dopinguvõrgustiku juht külastab Seefeldi MMi. Jälitustegevuse abil tehti kindlaks, et arreteeritud viis sportlast külastasid regulaarselt dopinguvõrgustiku juhti.

Üks sportlastest tabati otse teolt - talle tehti parasjagu vereülekannet.

Politsei peab tõenäoliseks, et enam kui viis aastat tegutsenud dopinguvõrgustikuga on seotud ka teisi sportlasi, aga üksikasju veel avaldada ei saa. Vaja on läbi vaadata veel palju dopinguproove.

Soomlaste Ilta-Sanomat sai korraks telefonitoru otsa ka Andrus Veerpalu. "Ma ei tea. Ei saa vastata," vastas ta pärast pikka mõttepausi küsimusele, kas tema poeg on vahistatud. 

"Ma ei tea mida öelda. Praegu pole kõige parem aeg rääkida," vastas Veerpalu küsimusele, miks kaks eestlast 15 km rajale läinud ning lõpetas kõne.