Bernhard Kohl (paremalt teine) 2008. aasta Tour de France´il. Foto: PASCAL PAVANI/AFP
Doping
27. veebruar 2019, 16:59

SEEFELDI MM | Suusatajate dopinguskandaali taga on varemgi patustanud Saksamaa spordiarst

Austria politsei andis Innsbruckis pressikonverentsi, kus selgitati täna puhkenud murdmaasuusatamise dopinguskandaali tagamaid. Operatsiooni nimetati "Aadrilaskmiseks", eesmärk hävitada rahvusvaheline dopinguvõrgustik, mille taga näikse olevat Saksamaa spordiarst Mark Schmidt. 

Politsei esindajad kinnitasid, et arreteeriti viis sportlast: kaks austerlast, kaks eestlast ja üks kasahh. Lisaks üks Saksamaa spordiarst, kelle all peeti tõenäoliselt silmas Schmidti. Saksamaalt leiti ka illegaalne dopingulabor.

Schmidti esimesed vägiteod jäävad umbes 10 aasta tagusesse aega. 2008. aastal võitis Gerolsteineri jalgrattameeskonna liider, austerlane Bernhard Kohl Tour de France´il mägedekuninga tiitli ja lõpetas üldarvestuses kolmandana. Hiljem leiti ratturi verest EPOt.

Sportlane võttis süü omaks, kuid kinnitas, et selle taga oli Schmidt. "Mingil hetkel ta ütles mulle, et läbilöömiseks pean dopingut tarvitama ja ma pole ainus, kes seda meie tiimis teeb," sõnas Kohl 2009. aastal.

Schmidti isast advokaat Angsar Schmidt lükkas toona kõik süüdistused tagasi. Skandaali valguses pakkis Gerolsteineri rattatiim pillid kotti. 

"Minu kliendil polnud sportlase dopingutarvitamisega mingit seost. Tegime ametivõimudega koostööd, nad said meie toa läbi otsida," sõnas advokaat Angsar 2009. aastal. 

Pressikonverentsil kinnitasid politsei esindajad, et arreteeriti tõepoolest viis sportlast: kaks austerlast, kaks eestlast ja üks kasahh. Lisaks üks Saksamaa spordiarst. Saksamaal peeti kinni veel kaks inimest. 

Kaks kinnipeetud eestlast oli Karel Tammjärv ja Andreas Veerpalu, kes 15 km distantsil ootamatult starti ei ilmunud. Arreteeritud Kashastani sportlane on tõenäoliselt Aleksei Poltaranin, kes aastaid harjutanud Andrus Veerpalu ja Mati Alaveri näpunäidete järgi.