Kristjan Port.Foto: MATI HIIS
Talisport
27. veebruar 2019, 17:53

DOPINGUSKANDAAL | „Juhul, kui on tõendid õigusrikkumise kohta, on võimalik tagajärg vangla.“ (5)

Seefeldis toimuval põhja suusalaade MMil lahvatas täna dopinguskandaal, millega seonduvalt arreteeriti ka Eesti suusatajad Andreas Veerpalu ja Karel Tammjärv. 

Lugu on paha, sest dopingu kasutamine on Austrias kriminaalkuritegu, millele võib järgneda reaalne kuni kolmeaastane vangistus.

"Austria on üks esimesi, kes selle kriminaliseeris," sõnas Eesti Antidopingu nõukogu liige Kristjan Port Õhtulehele.

"See tähendab, et politsei võib reide läbi viia ja tõendeid koguda. Juhul, kui on tõendid õigusrikkumise kohta, on võimalik tagajärg vangla. Sama kehtib ka näiteks Itaalias, Prantsusmaal ja Saksamaal."

Siinkohal on oluline toonitada, et Tammjärv ega Veerpalu pole veel mitte milleski süüdi mõistetud.

"Meil see ei ole kriminaalkuritegu," jätkas Port. "Meil on üks punkt, mis ütleb, et arst ei tohi suunata dopingu kasutamisse, aga see on väga malbe. Kriminaliseerimine on suurem õigusfilosoofiline küsimus, sest sport on eraõiguslik valdkond, kus reeglid lepitakse kokku ja siis asutakse mängima.

Aga doping on muutunud nii süsteemseks, seal osaleb organiseeritud kuritegevus. Nii ähvardab see palju rohkem ühiskonda. Seepärast on paljud riigid otsustanud kriminaliseerimise kasuks." 

Port jättis mõistetavatel põhjustel vastamata küsimusele, kas Tammjärv ja Veerpalu on ka Eesti Antidopingu huviorbiidis (olnud). Seda, kui palju neid näiteks sel hooajal testitud on, ei osanud ta öelda, sest "sellise kaliibriga sportlaseid testib rahvusvaheline föderatsioon"