Andrus Veerpalu (vasakul) ja Aleksei Poltaranin 2017. aasta Otepääl treenimas. Foto: Stanislav Moshkov
Talisport
27. veebruar 2019, 18:40

SEEFELDI MM | Ülevaade dopinguskandaalist, kuhu segatud kaks Eesti suusatajat ning tuttav kasahh: mis juhtus? Kes on kellega seotud? (50)

Eestlastele seni üsna vaikselt kulgenud põhja suusaalade MM Seefeldis võttis täna ootamatu pöörde. Pealelõunal tuli ootamatu teade, et Austria politsei on arreteerinud üheksa inimest, sealhulgas viis sportlast: kaks austerlast, kaks eestlast ja ühe kasahhi.

Kui esialgu nimesid ei avaldatud, selgus hiljem, et eestlastest on kinni peetud Karel Tammjärv ja Andreas Veerpalu. Samuti tasub äramärkimist kasahh Aleksei Poltaranin, kellel Maarjamaaga oluline seos. Nimelt on ta viimastel aastatel harjutanud Andrus Veerpalu ja Mati Alaveri näpunäidete järgi. Tõsi, neist viimane on sel hooajal veidi enam tahaplaanile hoidnud.

"Hooajaks valmistumisel pidime kasutama teist strateegiat. Mullu võitis ta neli klassikatehnika MK-etappi, olümpial jäi paraku seitsmendaks. Põhjuseks haigestumine, mis oli tegelikult tagajärg,“ rääkis Alaver 20. veebruaril ERRi taskuhäälingus "Vikerhommik" Poltaraninist.

"Kasahstan on aga selline spordiriik, kus pärast võistlust öeldakse, et meid ei huvita MK-etapid absoluutselt. Neid huvitavad eranditult tiitlivõistluste medalid. Sellest ka tänavuse hooaja strateegia. Tippvorm on planeeritud üheks MMi võistluseks."

Eelnimetatud MMi tipphetk pidi olema tänane 15 km eraldistardist klassikatehnikasõit, kuhu starti Poltaranin ei jõudnudki. Nagu ka Tammjärv ja Veerpalu.

Kell 16 Austria politsei poolt korraldatud pressikonverentsil nimetati operatsiooni hellitavalt "Aadrilaskmiseks", eesmärk hävitada rahvusvaheline dopinguvõrgustik. Sportlaste nimesid välja ei toodud, aga kinnitati, et nad jäävad teadmata ajaks vahi alla. Variante on kaks: kas kahtlusalused lastakse 48 tunni jooksul vabadusse või tuleb neile rakendada eelvangistust.

Uurimist alustati, sest politsei sai infot, et organiseeritud dopinguvõrgustiku juht külastab Seefeldi MMi. Jälitustegevuse abil tehti kindlaks, et arreteeritud viis sportlast külastasid regulaarselt dopinguvõrgustiku juhti. Üks sportlastest tabati otse teolt - talle tehti parasjagu vereülekannet.

Kogu võrgustiku taga on tõenäoliselt kõmuline Saksamaa spordiarst Mark Schmidt, kes kümmekond aastat tagasi lasi sisuliselt põhja Gerolsteineri jalgrattatiimi. Nimelt organiseeris ta Tour de France´il Bernhard Kohlile vereülekanded, millega manustati sportlasele EPOt.

Kogu loo juures on huvitav tõik, et nii Tammjärv ja Veerpalu elasid ülejäänud koondisest eraldi. „Nemad elasid apartemendis, meie elamine oli madalamal kõrgusel hotellis. Karelil oli juba detsembris koht üleval kinni pandud,“ selgitas suusakoondise treener Anti Saarepuu.

Kuna uurimine alles on algusjärgus, pole veel selge, mis kinnipeetud sportlastest edasi saab.