Aleksei Poltoranin.Foto: Reuters/Scanpix
Talisport
28. veebruar 2019, 09:11

DOPINGUSKANDAAL | Eestlaste suvine naabrimees Poltoranin nautis politsei peale lendamise hetkel rahulikult teed (38)

Eestlastele seni üsna vaikselt kulgenud põhja suusaalade MM Seefeldis võttis kolmapäeval ootamatu pöörde. Pealelõunal tuli ootamatu teade, et Austria politsei on arreteerinud üheksa inimest, sealhulgas viis sportlast: kaks austerlast, kaks eestlast ja ühe kasahhi.

Kui esialgu nimesid ei avaldatud, selgus hiljem, et eestlastest on kinni peetud Karel Tammjärv ja Andreas Veerpalu. Samuti tasub äramärkimist kasahh Aleksei Poltaranin, kellel Maarjamaaga oluline seos. Nimelt on ta viimastel aastatel harjutanud Andrus Veerpalu ja Mati Alaveri näpunäidete järgi ning suviti treenib ning elab mees peamiselt Otepääl. 

Praeguseks on meediasse ilmunud ka informatsiooni Poltaranini vahistamise kohta. Nimelt olevat kasahh politsei sisse lendamise hetkel oma hotellitoas rahulikult teed joonud. "Kui politsei tuli, istus ta oma hotellis ning jõi teed. Ma ei tea, mis põhjustel ta kinni peeti. Ta oli võistlusteks väga hästi valmistunud ning ideaalses vormis. See on väga kahetsusväärne," sõnas kasahhide treener Aleksei Nakonetšnõi. 

Uurimist alustati, sest politsei sai infot, et organiseeritud dopinguvõrgustiku juht külastab Seefeldi MMi. Jälitustegevuse abil tehti kindlaks, et arreteeritud viis sportlast külastasid regulaarselt dopinguvõrgustiku juhti. Üks sportlastest tabati otse teolt - talle tehti parasjagu vereülekannet.

Kogu võrgustiku taga on tõenäoliselt kõmuline Saksamaa spordiarst Mark Schmidt, kes kümmekond aastat tagasi lasi sisuliselt põhja Gerolsteineri jalgrattatiimi. Nimelt organiseeris ta Tour de France´il Bernhard Kohlile vereülekanded, millega manustati sportlasele EPOt.

Kuna uurimine alles on algusjärgus, pole veel selge, mis kinnipeetud sportlastest edasi saab.