Dominik Baldauf.Foto: Reuters/Scanpix
Talisport
28. veebruar 2019, 10:29

DOPINGUSKANDAAL | Ametivõimude poolt kinni nabitud Austria suusatajad töötasid igapäevaselt korrakaitsjatena (5)

Eestlastele seni üsna vaikselt kulgenud põhja suusaalade MM Seefeldis võttis kolmapäeval ootamatu pöörde. Pealelõunal tuli ootamatu teade, et Austria politsei on arreteerinud üheksa inimest, sealhulgas viis sportlast: kaks austerlast, kaks eestlast ja ühe kasahhi.

Eestlastest peeti ametivõimude poolt kinni Karel Tammjärv ning Andreas Veerpalu. Ülejäänud kolm olid Kasahstani esindaja Aleksei Poltoranin, kelle treener on Andrus Veerpalu, ning austerlased Max Hauke ja Dominik Baldauf.

Hauke ja Bauldauf võivad eestlaste jaoks olla küll võrdlemisi tundmatud sportlased, kuid kodumaal Austrias olid mehed üldsusele teada-tuntud. Suusatajate dopinguskandaali sattumine on aga seda hämmastavam, kuna mõlemad mehed on õppinud politseinikuks ning töötasid iganädalaselt vormikandjatena. 

Juba kolmapäeva õhtul teatas Austria politsei, et nii Hauke kui ka Bauldauf on haridusasutuse nimekirjast kustutatud ning lisaks lõpetati ka neile (sportlas)stipendiumi maksmine. 

Austria murdmaa- ja laskesuusakoondise treener Markus Gandler ei hoidnud kaasmaalastest rääkides ennast tagasi. "Kollektiivsed idioodid. Kui loll pead sa olema, et oma kodusel MMil niimoodi riskeerida," sõnas ta Die Presselle. 

Samas tuleb Nagano olümpia hõbedamehe juttu suhtuda samuti väikese skepsisega, kuna 2007. aastal määrati talle eluaegne suusatamises tegutsemise keeld. Nimelt leiti Gandler olevat seotud 2006. aasta Torino olümpial toimunud dopingutegevusega, kuid 2009. aastal otsustati mehele määratud süüdistustest tagantjärele loobuda.