Kristjan Port. Foto: MATI HIIS
Doping
28. veebruar 2019, 13:18

DOPINGUSKANDAAL | Kristjan Port: pelgalt kehvad tulemused ei tõesta, et oled puhas (24)

Eile Seefeldis alanud dopinguskandaal on kuum teema ilmselt pikka aega. Austria politsei poolt arreteeritud viie sportlase seas olid ka meie mehed Karel Tammjärv ja Andreas Veerpalu. Õhtuleht vestles keelatud ainete teemal üldisemalt Eesti Antidopingu nõukogu liikme Kristjan Portiga.

Kristjan, kas see juhtum tõestas levinud arvamust, et kõik panevad dopingut?

Ei tõestanud. Pigem võib võtta vastupidi: dopinguvastane tegevus on muutunud niivõrd süsteemseks, et juba mitmes riigis kaasatakse koostööks politsei ja abi pakub ka interpol. Seega muudetakse keelatuid ainete tarvitamine palju raskemaks ja sportlastel on kergem sellest loobuda.

Kas dopinguga seonduv on suurem probleem, kui tavakodanik hoomata suudab?

Tegemist on palju suurema probleemiga. Näiteks oletame, et antud juhtumis ei süüdistata sportlasi veredopingu kasutamises, vaid teenuse turundamises, vahendamises, kauplemises või milleski sellises. Kaubanduslikku osa avalikkus ei näegi. See toobki endaga organiseeritud kuritegevuse. Paljud Euroopa riigid on aru saanud, et piltlikult öeldes ei püsi probleem enam ainult staadionil, vaid puudutab kogu ühiskonda.

Eesti suusatajate tulemused ei peegelda, et nad kasutaksid keelatud aineid.

See ei pruugi olla vabastav kriteerium, et tulemused kehvad, järelikult oled puhas. Kuna dopingu kasutamine pole avalik arutelu, siis pole mingisugust garantiid, et kõigil, kes kasutavad, oleks sellest ilmtingimata oodatud hetkel soovitud kasu. Õppimisperiood võib olla vägagi pikk.

Teoreetiliselt on arvutatud, et on olemas tõenäosussuhe võidu ja dopinguriski vahel. Favoriitsportlane, kes ei peaks dopingut kasutama, võib vabalt sattuda olukorda, kus ta kasutab keelatud aineid, aga ei võida. Kogu mäng on palju keerulisem, kui kogu avalik diskussioon suudab hoomata.

Pelgalt tulemus ei räägi kindlasti dopingu kasutamisest või mitte kasutamisest.

Kas spordist on võimalik keelatud ainete kasutamist välja juurida?

Pettust inimesest välja ei juuri, ole sa sportlane, pankur või arst. Pettus on inimese loomuse osa. Küll aga saab pettuse osa viia niivõrd väikeseks, et enamik vaatajatest, sponsoritest ja lapsevanematest käsitlevad sporti ohutu ja meeldivana.

Kas doping on Eestis probleem?

Vaieldamatult. Kui rahvas erutub selle teema peale, siis ta on juba pelgalt seetõttu probleem, et ta häirib rahulikku ja kvaliteetset elu. Ja natuke ka rikub ka see tunnetust, mis tähendab olla väikese riigi aus ja tark kodanik.

Teisest küljest, vaieldamatult Eestis kasutatakse dopingut. Ega me mingi salariik kuskil isolatsioonis pole. Vägagi palju puudutab see rahvaspordi osa, kus turvavõrku pole, nagu antud juhtumi puhul oli.

Tavakasutaja lihtsalt läheb ja ostab kuskilt parklast teadmata sisuga materjali ja süstib või neelab seda. See on Eestis selgelt samasugune probleem nagu Põhjamaades ja mujal.

Kui vahele ei jää, on kõik õige?

Sellel on laiem taust. Kui inimene on petnud, ega ta oma võitu ei naudi. Isegi kui ta saab palju raha ja ostab selle eest ilusaid asju, urgitseb teda halb tunne. Lähiajaloost on näha neid sportlasi, kes lõpuks tunnistavad üles. See jääb hinge kripeldama.