Politseibuss Seefeldis.Foto: AFP/Scanpix
Talisport
28. veebruar 2019, 15:57

DOPINGUSKANDAAL | Kelle abile võivad loota vahistatud Eesti suusatajad? (15)

Eile Seefeldis alanud dopinguskandaal vaibumise märke ei näita. Austria politsei poolt arreteeritud viie sportlase seas olid ka meie mehed Karel Tammjärv ja Andreas Veerpalu. Õhtuleht uuris TGS Balticu advokaatidelt, kelle abile kaks suusatajat sellises olukorras loota saavad.

"Asja sisu me kommenteerida ei saa, kuna me ei ole asjaoludega kursis ja teame sellest sama palju kui meediast oleme lugenud," vastavad vandeadvokaat Marko Kairjak ja advokaat Birgit Sisask meilitsi.

"Küll üldises plaanis saab mainida järgmist. Kui isik on kinni peetud Euroopa Liidu liikmesriigis, siis paar aastat on Euroopa Liidu direktiividega tagatud ühtne õigus erinevale kaitsele. Nii on isikul õigus tõlkele, seda nii temaga läbiviidavate toimingute ja ka talle esitatavate dokumentide osas. Tõlge peab olema piisava kvaliteediga. Kui tõlget üldse ei võimaldata või see on ebakvaliteetne, tuleb seda nõuda ja kindlasti keeldumine fikseerida.

Isikul on õigus ka kohalikule kaitsjale. Direktiivide kohaselt peab kaitsja olema pädev ja kogenud, st et isikule tuleb tagada sisuline kaitse. Kindlasti tuleb advokaati nõuda, kuna võõrriigi seadused on igaüks erinevad ja ka ametivõimude käitumine ning suhtluskultuur võib erineda. Olme osas aitab reeglina Eesti välisteenistus (Eesti saatkond välisriigis), kellele võimaldatakse reeglina õigus oma riigi kodanikuga suhelda.

Olenevalt asja keerukusest tuleb kaaluda ka Eestis advokaadi võtmist – kohalik välisriigi advokaat võib vajada kindlasti tõendite kogumisel abi ja reeglina need tõendid võivad olla Eestis. Kui tõendusmaterjal enda kaitseks asub välismaal, siis peab olema Eestis advokaat, kes sellega aitab. Nö koordineerivat kaitsjat on vaja ka siis, kui menetlus puudutab mitut erinevat riiki. Eesti advokaat aitab ka siis, kui välisriigi poolt määratud advokaadiga on probleeme – sellisel juhul aitab Eesti advokaat leida mõni teine kohalik kolleeg välisriigis."