MEHED KOLLASES SÄRGIS: Lance Armstrong tervitab poeg Luke’i. Abikaasa Kristin on niisama õnnelik.Foto: Reuters
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
23. juuli 2000, 23:00

Haigus vormis Armstrongist Tour de France´i topeltvõitja

“Haigestumine vähki on parim, mis mul elus juhtunud,” sõnas Tour de France’i triumfeerinud Lance Armstrong. “Tõbi võinuks mind hauda viia, kuid ei viinud. Andis hoopis jõu ja tegi minust võitja.”

Kui Armstrong teist aastat järjest Champs Élysées’l pjedestaalile USA hümni kuulama ronis, ühinesid temaga abikaasa Kristin ja aastane poeg Luke, kes oli riietatud kollasesse särki nagu isagi. “Jumal tänatud, et tuur läbi on ning ma pere juurde saan minna,” õhkas peagrupis lõpetanud ameeriklane. Viimase etapi võitis Stefano Zannini.

Heitis turjalt liigsed kilod

“Haiglas lesides kinnitasin endale - kui võidan vähi, suudan edukalt ületada mägesid,” meenutas Armstrong. “Ükskõik kui raske mul trassil ka pole, on see kergem kui vaakuda elu ja surma piiril ning jälgida, kuidas juuksed ükshaaval välja langevad.”

Ameeriklasel diagnoositi munandivähk 1996. aastal. Arstid andsid 30 protsenti elulootust. Seda, et Armstrong tulevikus ratta selga istub ja Tour de France’i läbi sõidab, ei uskunud keegi. Ent mees jäi ellu. Eemaldati üks munand ja ajukasvaja.

Kemoteraapia, mis organismi räsis, andis Armstrongile ideaalse ratturi keha: “Olin tervenedes kleenuke kui piitsavars. Meeletu tööga vormisin endast midagi sootuks uut. Kaalun kümme kilo vähem kui enne haigust ja mägedes annavad heidetud kilod meeldivalt tunda.”

Surmaga heideldes muutus Armstrongi vaim kõvaks kui graniit. “Ühtäkki sain täiskasvanuks,” rääkis ta. “Nooruslik uljus kadus. Enam ei tee lausrumalusi, vaid hoian end vaos. Milleks kulutada energiat ja võita etapp, kuid kaotada tuur?”

Armstrongi sõnul ei tundnud ta finišis rõõmu, vaid kergendust, et tuur läbi sai. “Igaüks, kes kolmenädalase kolgata tee lõpuni käib, olgu ta esimene või saja esimene, on ühtviisi õnnelik. Tõsi, minu õnnetunne on veidi magusam kui teistel.”

Ihkab Sydneyst kulda

Kui mullu lõi ameeriklane jalad pärast tuuri seinale, siis tänavu ihkab ta võita olümpiakulda. “Hetkel eesmärgipuudust ei tunne, puhkust tuleb anda vaid kehale,” tõdes Armstrong. Jänki kinnitas, et peab saama Sydneys vähemalt ühe esikoha. “Vastasel korral rikun Tour de France’i maine,” muigas ta. “Ameerikas vaatavad kõik telerist olümpiamänge. Kui ma kulda ei saa, löövad kaasmaalased käega ja ütlevad: äh, pole see Armstrong nii kõva mees midagi ja Tour de France on teisejärguline võidusõit.”

Eelkõige keskendub Armstrong Sydneys eraldistardist sõidule. “Tuuri võidab tugevaim, olümpia grupisõidu see, kel rohkem on õnne. Sestap ei taha ma saatusega mängida, vaid proovin eraldistardis tegusid teha.”