Operatsiooni "Aadrilaskimine" käigus kinni peetud kahtlusalune. Foto: AP/Scanpix
Doping
1. märts 2019, 16:37

DOPINGUSKANDAAL | Eestlasi aidanud dopinguarst kasseeris iga sportlase pealt 5000 eurot (30)

Kolmapäeval Seefeldis vahistatud, kuid eile õhtul vabastatud murdmaasuustaja Karel Tammjärv (29) tunnistas täna, et alustas veredopingu kasutamist 2016. aasta suvel Mati Alaveri soovitusel.

Just Alaver oli see, kes kolm aastat tagasi Tammjärvele skandaalset Saksamaa dopinguarsti Mark Schmidti tutvustas.  

"2016. suve teine pool, mul oli jutuajamine Mati Alaveriga, kes ütles mulle, et on kontakt, et kui tahad kiiremini suusatama hakata, on sul see võimalus. Saksamaal on üks arst, kes selliseid asju korraldab," sõnas Tammjärv tänasel pressikonverentsil

40aastane Schmidt on lõpetanud Erfurti spordikooli ning tegelenud nooruspõlves ise mäesuusatamisega. 1996. aastal alustas ta Giesseni ülikooli arstiõpinguid ning sai samas ülikoolis lõpuks doktorikraadi. 

Saksamaa väljaande Bild andmetel oli Schmidtil profisportlaste seas 50-60 veredopingu klienti. Politsei poolt hetkel vahi all olev sakslane on dopinguvaldkonnas paraku juba ammu teada-tuntud nimi. 

Nullnullindate keskel tegutses Schmidt jalgrattaklubi Team Gerolsteiner arstina. 2008. aastal lõpetas klubi tegevuse just dopingujuhtumite tõttu. 

Endine Gerolsteineri rattur Bernhard Kohl on öelnud väljaandele Kurier, et Schmidt propageeris arstina dopingu kasutamist. "Kui sattusime kord dopingust rääkima, siis ta ütles, et on loogiline, et seda peab tegema. Lisaks sõnas ta, et ma pole ainus, kes veredopingut kasutab." 

Austria ratturi sõnul tegi Schmidt tema hotellitoas 2008. aasta Tour de France'i ajal ka vereülekandeid. Mõistagi pareeris arst toona kõiki süüdistusi. Teistkordselt pidi Schmidt dopinguteemadel aru andma 2013. aastal, kuid ka siis üritas ta vankumatult musta valgeks rääkida. 

Operatsiooniga "Aadrilaskmine" vahele võetud Schmidt ootab praegu ees aga kuni kümneaastane vanglakaristus. Sakslase advokaadi sõnul on arst hetkel viidud Müncheni kohtumajja ning on valmis ametivõimudega koostööd tegema. Kui Schmidt tõepoolest oma suu avab, tasub lähiajal oodata veel nimesid. 

Esialgsetel andmetel rentis Schmidt Erfurdis eraldi garaaži, kuhu ta oma dopingulabori püsti pani. Väljaande Bild andmetel leidis politsei sealt külmkapi, kus hoiustati sportlaste verd. Väidetavalt kasseeris Schmidt iga sportlase pealt hooaja peale 5000 eurot.