Anti Saarepuu.Foto: Jörgen Norkroos
Talisport
1. märts 2019, 17:29

DOPINGUSKANDAAL | Räsitud Anti Saarepuu: ma ei tea, kas üldse suudan kunagi Mati Alaveriga suhelda (6)

"Mul ei ole sõnu," ohkas Eesti suusakoondise ja Team Haanja vastutav treener Anti Saarepuu telefonitorusse ja pidas mõttepausi. "See kõik, mis on viimase kahe ööpäeva jooksul juhtunud, on liiga uskumatu."

Kolmapäeval Seefeldis Karel Tammjärve ja Andreas Veerpalu (ning veel kolme välismaa suusataja, sealhulgas Andrus Veerpalu hoolealuse Aleksei Poltoranini) arreteerimisega alanud dopingusaaga jõudis täna tõele oluliselt lähemale.

Tammjärv rääkis ajakirjanikele, et alustas veredopingu kasutamist 2016. aasta suvel. "Mul oli jutuajamine Mati Alaveriga, kes ütles mulle, et on kontakt, et kui tahad kiiremini suusatama hakata, on sul see võimalus. Saksamaal on üks arst, kes selliseid asju korraldab," sõnas Tammjärv pressikonverentsil, mis oli otse-eetris nähtav Kanal 2 vahendusel. 

Kogu saagast täiesti rusutud, kuid sellegipoolest vapralt ajakirjanikega koostööd tegev Saarepuu möönas Õhtulehele, et tunneb end ilmselgelt petetuna.

"Ma ei oska kirjeldada, kuidas ma olen selle ära teeninud. Olen liiga läbi."

Ütlesid pressikonverentsil karmi lause, et sinu elu on nüüd rikutud. Miks sa nii arvad?
Ma küll ei vastuta nende tegude eest, aga ma olen vastutav treener. See jätab ikka märgi. Ütlesin juba esimesel või teisel päeval, et kui eelmisel aastal oli võimalus reaalselt kuskil mujal ka ennast arendada ja mujal töötada suusaalaselt, siis täna on see võimalus kindlasti kustunud.

Arvad, et see laieneb sulle?
Mulle tundub. Sisimas ikka loodan teisiti. Täna on tulnud sadu sõnumeid inimestelt, keda ei tunne, aga kes mind toetavad. Mitte ühtki negatiivset pole olnud. See on väga positiivne. Ma olen nii löödud selle asja keskel...

Kas Mati Alaveriga oled ka suhelnud selle jama ajal?
Ei ole. Ma ei tea, kas üldse suudan kunagi temaga suhelda. See kõik, mis välja tuli, on liiga karm.

Kuidas sa Karelisse ja Andreasesse suhtud pärast tõe teada saamist?
Andrease osas ei oska sõna võtta. Ta treenib Andrusega. Nagu näha, kuidas nad ära läksid... Ma ei teadnud sellest midagi. Ju see oli nende valik.

Kareli käitumist ei saa tolereerida ja heaks kiita, aga inimesena on mul väga hea meel, et ta oli pressikonverentsil minu kõrval ja tunnistas eksimust. Austan Karelit, et ta võttis ka vastutuse.

Minu jaoks tähendab see palju, et ta ei lasknud mul üksi selle sees olla.

Mis sa Andrus Veerpalust juhtunu valguses arvad?
Ei oskagi seisukohta võtta... Et Andreas ka niimoodi ära läks... Liiga uskumatu. Kui eile lootsin, et Andreas on ka hommikul siin... Minu teadmata minnakse ära.

Ju see näitabki, mis nemad minust arvavad, et neil on täiesti suva. Miks peaksin mina kuidagi vastupidi tundma?

Ühesõnaga, sa ei saanudki Andreasega rääkida.
Ainult nii palju, kui öösel. Küsisin, kas nad on dopinguga seotud. Mõlemad (Karel ja Andreas - M.T.) vastasid jah.

Kui hommikul läksin tuppa, kuhu nad õhtul tõin, siis Andreast enam polnud.

Rääkisin enne Raido Ränkeliga. Ta ütles, et Eesti suusatamine suri ühes selle saagaga.
Eks ta väga keeruline ole. Loen, et kõik toetajad on meid jätnud, siis jah...

Aga pean vastu. Kindlasti on mõtted Raido ja Markoga (Kilp - M.T.) edasi minna. Näis, kuidas uue tiimi kokku paneme, aga usun, et see on võimalik. Spordimehe süda ei luba niisama alla anda.