Therese Johaug.Foto: Reuters/Scanpix
Doping
2. märts 2019, 12:45

DOPINGUSKANDAAL | Therese Johaug: dopingul pole spordiga mingit pistmist (19)

Austrias Seefeldis toimuvaid Põhja suusaalade maailmameistrivõistlusi varjutab suur dopinguskandaal. Praeguseks on kinnitust leidnud viie sportlase, sealhulgas Karel Tammjärve ning Andreas Veerpalu, veredopingu kasutamine. 

"Mul pole öelda midagi muud kui, et see on meie spordi jaoks uskumatult kurb hetk. Fakt, et see on teemaks MMi ajal, kui peaksime rõõmustama medalite ning kiirete suusatajate üle. Sellel [dopingul] pole spordiga mingit pistmist," sõnas Johaug.

Oma arvamus asjast oli ja Johaugi kaasmaalasel Astrid Uhrenholdt Jacobsenil: "Tunnen meie spordile nii kaasa, et osad on sportlasteel lõikamise kasuks otsustanud. Aga on väga hea, et nad vahele võeti."

Johaugi lausete valguses on vast paslik meenutada, et norralanna ise andis kolm aastat tagasi positiivse dopinguproovi, kui tema organismist leiti keelatud ainet klostebool.

Sportlase ja tema arsti Fredrik Bendikseni väitel sattus aine Johaugi organismi Trofodermini nimelise kreemi kaudu, mida norralanna määris väidetavalt Itaalias laagris viibides oma päikesepõlenud huulte peale. 

Kui esialgu määrati norralannale 13kuuline võistluskeeld, siis hiljem pikendati seda veel poole aasta võrra, mistõttu tuli Johaugil vahele jätta ka Pyeongchangi olümpiamängud.