Andreas ning Andrus Veerpalu. Foto: Fotokollaaž | Aldo Luud
Doping
5. märts 2019, 11:22

DOPINGUSKANDAAL | Veerpalud ei anna Eesti Suusaliidule jätkuvalt näole (224)

Austrias Seefeldis toimunud MMil politsei poolt kinni peetud ning veredopingu kasutamist tunnistanud Andreas Veerpalu ning tema isa Andrus Veerpalu, kes treenis samuti süüd tunnistanud Aleksei Poltoraninit, pole siiamaani endast Eesti suusaliidule märki andnud. 

Suusaliidu peasekretär Tõnu Seil sõnas neljapäeval, et nemad pole pärast dopinguskandaali puhkemist kahekordse olümpiavõitja Andrus Veerpaluga kontakti saanud. 

"Oleme üritanud ka läbi Eesti koondise peatreeneri temaga rääkida, aga pole kahjuks saanud kontakti," sõnas Seil neljapäeval

Laupäeva hommikul ei erinenud Seili vastus kuidagi varasemast. "Ei ole jätkuvalt ühendust saanud," sõnas ta. Küll lisas Seil, et praegu ei kuulu kahekordne olümpiavõitja otseselt nende huviorbiiti, sest nende fookus on oma suusatajate ehk Karel Tammjärve ning Andreas Veerpalu peal. 

Andreas Veerpalu andis endast esimest korda märku laupäeva õhtul kui tema ema Angela saatis poja nimel ERRile kirja. 

"Soovin pöörduda Eesti rahva poole selgitamaks olukorda, kus mind süüdistatakse avalikkuse eest põgenemises. Minu eesmärk ei ole olnud põgeneda, vaid jõuda kiiresti koju enda lähedaste juurde.

Olen andnud selgitused politseile, ja neile ausalt juhtunu ära rääkinud, kus ma tunnistasin oma süüd - olen rikkunud antidopingu reegleid. Ma ei soovi ajakirjandusega suhelda. Mul on juhtunu pärast häbi ja vabandan kõigi ees, kellele olen enda teoga põhjustanud kahju," kulges kiri. 

Küll ei tähenda see muutust suhtlusliinil Eesti Suusaliit – Veerpalud, sest ka pühapäeva hommikul polnud alaliidu tegelased suusataja ega tema isaga kontakti saanud. 

Suusaliit ei ole Veerpaludega kontakti saanud ka teisipäeva hommikuks.

„Veerpalud on endiselt kadunud," sõnas suusaliidu president Andreas Laane. "Olen võtnud praegu sellise hoiaku, et tegemist on iga inimese enda otsusega. Nende tagaotsimine ei muuda olukorda. Iseenesest on sisuline info, et dopingut on tarbitud ja et Mati Alaver ja Andrus Veerpalu on seotud, olemas. Nende kommentaar oleks meediale ja meile huvitav, aga ei muuda asjaolusid. Probleem on teada, meie õppetunnid ja tegevused ei sõltu kommentaaridest, mis tulevad. Peame lihtsalt uue eluga alustama.“

***

Anti Saarepuu sõnas neljapäevasel pressikonverentsil, et Andreas Veerpalu lahkus tema teadmata koos oma isa Andrus Veerpaluga hotellist. 

Tammjärve põgus kommentaar kaaspatustaja tegevusele oli järgnev: "Ma saan Andreasest aru, et ta ei ole lihtsalt valmis rääkima."