Andreas Veerpalu.Foto: Stanislav Moshkov
Doping
2. märts 2019, 21:17

DOPINGUSKANDAAL | Kas Andreas Veerpalu visatakse Norras ülikoolist välja? (49)

Murdmaasuusataja Andreas Veerpalu sattumine dopinguskandaali pani Norra ajakirjanduse küsima: kas Meräkeris asuv Põhja ülikool peaks Veerpalu välja viskama? 24aastane suusataja õpib Meräkeris sporditeadust, samas linnas on ta õppinud juba kaheksa aastat.

"See uudis tuli meile šokina. Ta on hea ja järjekindel õpilane, kes on meie keskkonda hästi sisse sulandunud," reageeris ülikooli professor Per-Öyvind Torvik TV2 vahendusel eilsele uudisele, et Veerpalu on kasutanud veredopingut. Sportlane ise pole sel teemal kommentaare jaganud, aga patustamisele viitas tema koondisekaaslane Karel Tammjärv.

Norra ülikooliseadustes pole dopingu tarvitamisest juttu ja seega on eestlast keeruline õppeasutusest välja visata. Õppekoha kaotamiseks peab tudeng seadma ohtu kas teiste tervise, plagieerima või eksamitel korduvalt läbi kukkuma.

"Praegu on liiga vara öelda, kas see juhtum võib viia väljaviskamiseni. Praeguse seisuga on ta endiselt meie tudeng," ütles ülikooli töötaja Vargely Brenne. Pealegi ei suutnud TV2 välja selgitada, kas veredoping on Norras kriminaalne tegevus või mitte.

Küll on Brenne sõnul tõenäoline, et ülikooli juures ta enam treenida ei saa.

Torvik lisas, et palju sõltub ka Veerpalust endast. "Küsimus on selles, kas ta julgeb tagasi tulla. Igatahes peame temaga ühendust võtma ja rääkima," ütles ta.

Muuhulgas antakse sealses ülikoolis sotsioloogiaainete raames teadmisi ka antidopingu kohta.