Dopinguteele läinud Max Hauke polnud esimene Austria sportlane, kes teisi petta üritas. Foto: AFP/Scanpix
Doping
3. märts 2019, 13:15

DOPINGUSKANDAAL | Skandinaavia meedia tümitab dopingulembelisi eestlasi, kuid meie juhtumid kahvatuvad Austria kõrval (12)

Seefeldis toimuva Põhja suusaalade maailmameistrivõistlustele vajutas väga suure pitseri Austria politsei operatsioon "Aadrilaskmine", mille käigus võeti vahele viis veredopinguga patustanud sportlast ning kogu dopinguskeemi koordineerinud arst. 

Kinni peetud sportlaste seas oli ka kaks eestlast, Karel Tammjärv ning Andreas Veerpalu, kes mõlemad ennast süüdi tunnistasid. Lisaks võtsid süüdistused omaks kahekordse olümpiavõitja Andrus Veerpalu ning suusatreener Mati Alaveri näpunäidete järgi harjutav kasahh Aleksei Poltoraning ning austerlased Max Hauke ning Dominik Baldauf.

Kui Skandinaavia meedias on praeguseks mõnuga käima tõmmatud teema "Eesti ja doping, kes neid suudaks lahuta" (näide 1 ning näide 2), siis tegelikult kehtib sarnane mõte ka Austria (suusa)spordi kohta. 

Alates 2009. aastast on Austria Anti-doping keelatud ainete kasutamise tõttu väljastanud võistluskeelu kaheksale murdmaasuusatajale. Dopingutarvitamisega on austerlased vahele jäänud ka 2006. aasta Torino olümpial (neli sportlast) ning 2002. aasta Salt Lake City olümpial (kaks sportlast). 

Kuraditosin aastat tagasi, kui patustajad olid peamiselt laskesuusatajad, oli biatleetide treeneriks Markus Gandler. Sama mees, kes abistab praegu ka murdmaasuusatajaid. Austria Suusaliidu presidendi Peter Schröcksnadeli sõnul ei saa sellisel juhul enam rääkida juhusest ning tema nõuab järgmisel juhatuse koosolekul Gandleri eemaldamist tippspordi juurest. 

"Me ei vaata dopinguteemast kõrvale. Oleme alaliiduna tugevad, kinnitan seda 100protsendiliselt,“ ütles Schröcksnadel ajalehele Bild. "Mis puudutab austerlasi, siis meie poolt kehtib neile nulltolerants. Loodan, et nad kõik pannakse vangi, kõik, kes selle skandaaliga seotud on. Mul on hea meel, et on Austrias niivõrd karmid seadused. Meil on võimalik petiseid korralikult karistada.“

Kolmapäeval Seefeldis politsei poolt kinni peetud viis sportlast lasti esialgu küll vabadusse, kuid suure tõenäosusega ootab neid eest kohtutee. Spordipettused on Austria seaduse silmis kriminaalkuriteod.