Priit Naruski sõnul ei suutnud ta dopingu-uudiseid esialgu uskuda. Foto: KALEV LILLEORG
Doping
3. märts 2019, 17:00

DOPINGUSKANDAAL | Alaveri endine õpilane Narusk: ma ei mõtle sellele, kas kõrvaltoas kasutati dopingut (5)

„Tunded on kehvad – alguses oli šokk. Päris aus olla, siis ma alguses ei uskunud neid uudiseid, arvasin, et on mingi muu jama,“ ütleb endine Eesti suusakoondislane Priit Narusk kolmapäeval lahti rullunud dopinguskandaali kohta. „Tean toimuva kohta vaid seda, mida meediast olen lugenud. Pole saanud kellegagi isiklikult vestelda.“

Seefeldi MMil vahistati politseihaarangu käigus Karel Tammjärv ja Andreas Veerpalu, kes mõlemad tunnistasid veredopingu kasutamist. Tammjärv teatas, et sai dopinguarsti kontakti endiselt koondise treenerilt Mati Alaverilt. Tumedad pilved on ka Alaveri edukaima õpilase Andrus Veerpalu kohal, sest lisaks pojale jäi vahele ka kahekordse olümpiavõitja juhendatav Aleksei Poltoranin.

Kas Alaver pakkus keelatud abi omal ajal ka Naruskile? „Ma ei olnud kunagi Mati Alaveri lemmikõpilane, seega mulle sellist pakkumist ei tulnud,“ ütleb ta nüüd.

Kogu dopinguskandaali ulatus on aga väga suur ja puudutab Eesti suusaspordi kuldaegu. Kelles Narusk värskete uudiste valguses kõige enam pettunud on? „Ma ei oskagi nii öelda. Kahtluseid ja kõhklusi jagub. Püüan lähtuda sellest, et minu ajal tehti ja isegi praegu tehakse puhast sporti. Ma ei mõtle sellele, mis omal ajal toimus: kas kõrvaltoas kasutati dopingut, samal ajal kui mina seda ei teinud? See ei ole minu jaoks küsimus, ma ei tegele enda peas selle aruteluga. Need ajad on läinud, pole mõtet heietada. Vanu aegu tagasi ei saa tuua. Hiljem ümber jagatud medalid mingit erilist rõõmu niikuinii ei paku. Pigem tasub eluga edasi minna,“ arutleb Narusk.

Teistmoodi valgus paistab nüüd ka 2011. aasta dopingusaagale, kus Andrus Veerpalu jäi vahele kasvuhormooni tarvitamisega, kuid pääses spordiarbitraaži otsuse abil karistusest. Kas Narusk kuulus aastate eest nende hulka, kes uskusid Veerpalu puhtusesse? „Ma ei ole kunagi siiras uskuja olnud millessegi. Tean siiski sporditegemisest päris palju,“ ütleb 41aastane endine suusataja.

„Sport on alati serval kõndimine. Kas õnnestub või mitte? Vahepealset varianti eriti polegi. Taustajõududeta ei saagi tippspordis kuhugi jõuda ja sinna hulka kuulub ka meditsiin. Kuidas meditsiini kasutada, on juba igaühe enda teha. Kas minnakse üle piiri või mitte? Veerpalu oli sel ajal juba 40aastane, isegi natukene vanem. Selge see, et midagi peab sisse sööma, sest organism pole enam 20aastase oma. Mida sisse süüakse, on juba igaühe enda teha. Üle piiri astumine on üks väike samm.“

Priit Naruski karjäär:

Maailmameistrivõistlused

2003 Val di Fiemmes:

25. koht vabastiili sprindis

41. koht 15 km klassikas

44. koht 10 km vabatehnikas

44. koht 30 km klassikas

44. koht 50 km vabatehnikas

2005 Oberstdorfis:

9. koht 4x10 km teatesõidus

12. koht vabatehnika teatesprindis

16. koht klassika sprindis

62. koht 15 km klassikas + 15 km vabatehnikas

2007 Sapporos:

30. koht klassikasprindis

Olümpiamängud

2002. aasta Salt Lake Citys

40. koht sprindis

56. koht 10 km vabatehnikas + 10 km klassikas

57. koht 15 km klassikas

2006. aasta Torinos

41. koht vabatehnikasprindis

46. koht 15 km klassikas