Alex Harvey.Foto: LISI NIESNER/Reuters
Doping
3. märts 2019, 21:32

DOPINGUSKANDAAL | Kanada tippsuusataja: see ajab mind oksele, Poltaranin röövis minult medali (6)

Seefeldis lahvatanud dopinguskandaali taustal võttavad sõna sportlased üle maailma. Kanada tippsuusataja Alex Harvey sõnutsi on kogu juhtum tülgastav.

Veredopinguga patustamise tõttu nabiti kinni viis murdmaasuusatajat, kaks austerlast, eestlased Karel Tammjärv ja Andeas Veerpalu ning kasahh Aleksei Poltaranin. Just viimasega on Harveyl kõige suurem kana kitkuda. 

Nimelt jäi Harvey 2013. aasta Val di Fiemme MMil paarisprindis neljandaks, vahetult nende ees lõpetas Kasahstani duo, kelle üks liige oli Poltaranin. "On väga traagiline, et dopingupatused röövivad ausatelt medaleid," sõnas 30aastane suusataja Expressenile.

Ta jätkas: "Poltaranin röövis meilt toona medali. llmselt jäin veel nii mõnelgi korral tema pärast poodiumilt välja. Samas olen alati arvanud, et dopingupatuseid on võimalik aususega võita. Suusatamine on ala, kus lisaks heale füüsisele on väga oluline psühholoogiline pool." 

Muuhulgas uuriti Harveylt ka video kohta, kus austerlasele Max Haukele vereülekannet tehti. "Kujutasin seda enda peas kuidagi ette, aga kui videot nägin, ajas see mind oksele. Täiesti ebareaalne," rääkis ta. 

Muuhulgas otsustas Harvey, et tõmbab tänavuse hooaja järel oma edukale karjäärile joone alla. Ta ei salga, et oma mõju oli selles ka dopingusaagal. Kandalase saagiks jäi kaks MMi kulda, hõbe ja kaks pronksi.