Maja, kus tegutses dopinguarst Mark Schmidt.Foto: Imago Sport/Scanpix
Doping
4. märts 2019, 09:22

DOPINGUSKANDAAL | „See on alles algus.“ Sakslased tahavad paljastada ka 2000. aastate alguses toimunu (11)

Pühapäeva õhtul Saksamaa telekanalis ARD näidatud saates ütles maailma juhtiv dopinguajakirjanik Hajo Seppelt, et eelmisel nädalal Seefeldi põhja suusaalade MMi ajal lahvatanud dopinguskandaal pole veel kaugeltki lõppenud.

"Tuleb eeldada, et politseil on veel pikaks ajaks tegevust. Uusi nimesid tuleb veel välja. See on vaid suure dopinguloo algus," vahendas Seppelti sõnu NRK.

Saksamaa politsei leidis skandaali keskse kuju Mark Schmidti kodust umbes 40 külmutatud verekotti, mis ei kuulunud Seefeldi MMil vahele jäänud Karel Tammjärvele, Andreas Veerpalule, Aleksei Poltoraninile, Max Haukele ja Dominik Baldaufile.

Advokaat Kai Gröber täpsustas, et arv "40" pole ilmselt täpne, sest verekottide arvu hinnati silmaga piltide pealt. "Minu hinnagul peaksime jõudma ka ammuste aegade tegudeni, isegi 2000. aastate alguseni," lausus ta.

Pühapäeval tunnistas veredopingu tarvitamise üles ka Austria rattur Stefan Denifl.

"Oleme jälginud kahtlusaluste iga liigutust, 24 tundi päevas, 7 päeva nädalas, juba pikka aega," ütles Austria politsei uurija Dieter Csefan.

Näidati ka eestlasi

Eraarstina tegutsenud Mark Schmidti sportlastest klientide arv ulatus hinnanguliselt sajani, aga suure tõenäosusega polnud kõikide mured seotud veredopinguga.

Kontaktid ja veredopingu ülekanneteks vajalikud seadmed sai Schmidt endiselt Austria kergejõustiklaselt Stefan Matschinerilt, kes on ka ise veredopingu tarvitamise eest süüdi mõistetud. Matschineri sõnul ta ei teadnud, mida Schmidt tema asjadega peale hakkas.

ARD saates näidati ka lõiku Karel Tammjärve ja Anti Saarepuu pressikonverentsilt, samuti mainiti ära Mati Alaver, kes ütles, et Schmidti numbri vahendamine Tammjärvele oli tema elu suurim viga.