Georg Preidler 2016. aasta Rio olümpial.Foto: AFP/Scanpix
Doping
4. märts 2019, 09:50

DOPINGUSKANDAAL | Seitsmes patune! Eestlasi turgutanud arstiga koostööd teinud rattur andis ennast ise üles (1)

Seefeldi põhja suusaalade MMil lahvatanud veredopinguskandaalis selgus juba seitsmes sportlane, kes tegi Saksamaa dopinguarsti Mark Schmidtiga koostööd. Austria profirattur Georg Preidler (28) otsustas ennast ise politseile üles anda.

"Tunnistasin dopingupatu üles. Andsin Schmidtile verd, aga ei lasknud seda tagasi panna. Sellegipoolest on juba dopingu tarvitamise kavatsus kuritegu," rääkis Prantsusmaa tugevas profitiimis FDJ sõitnud Preidler väljaandele Kroner Zeitung.

"Viimased päevad on olnud õudusunenägu. Ma ei tea, kas mind oleks vahele võetud, aga ma ei suutnud enam süüa ega ka magada. Ma ei suutnud enam selle saladusega elada," lisas ta.

Preidleri sõnul oli kontakti algatajaks Schmidt. "Sellised mehed leiavad sind ise üles, valivad välja. Kõik minu head tulemused, näiteks Giro d'Italial, olid saavutatud puhtalt. Sellised esitused teevad sportlased Schmidti-sugustele huvitavaks. Nad ütlevad, et veredopinguga pole võimalik vahele jääda. See on pettus. Aga paljud lähevad sellega kaasa, ka minul tekkis kiusatus," rääkis ta.

Kolmel korral maanteesõidu eraldistardis Austria meistriks tulnud Preidler väitis, et ta tegutses üksi ja teiste sportlastega pole ta Schmidtist vestelnud. 2016. aastal tuli Preidler Giro d'Italial kokkuvõttes 26. ja 2018. aastal 29. kohale.

Esmalt langesid Seefeldi MMi ajal dopingulõksu murdmaasuusatajad Karel Tammjärve, Andreas Veerpalu, Aleksei Poltoranin, Max Hauke ja Dominik Baldauf, pühapäeval vahistati ka Austria rattur Stefan Denifl.