Kristina Šmigun-Vähi tegi valimistel tubli tulemuse.Foto: Martin Ahven
Spordivaria
4. märts 2019, 11:29

ÜLEVAADE | Kui palju hääli said riigikogu valimistel sporditegelased? (20)

Veidi pärast südaööd, 4. märtsi esimestel tundidel olid lõpuks kokku löödud tänavuste riigikogu valimiste lõpptulemused. Konkurentsitult enim hääli sai Reformierakonna juht Kaja Kallas – 20083. Kuidas läks meie spordiinimestel, eesotsas esmakordselt kandideerinud Kristina Šmigun-Vähi ja Kaido Höövelsoniga?

Ilmselt praegu paljud enam Keskerakonna tipptegija Mihhail Kõlvartisse kui sportlasesse ei suhtu. Kuid omal ajal oli ta kõva käsi erinevate võitluskunstide alal. Oma häältesaagiga (Tallinna Haabersti, Põhja-Tallinna ja Kristiine linnaosas) 17075 jäi ta alla vaid Kaja Kallasele.

Järgneb tükk tühja maad, kuniks jõuab järg Šmigun-Vähi kätte. Reformierakonna ridades (Tallinna Kesklinna, Lasnamäe ja Pirita linnaosas) kandideerinud endine murdmaasuusataja kogus 2002 häält ning pääses tänu ringkonnamandaadile riigikokku.

Tubli kolmanda koha teenis juba pikaajalise poliitikakogemusega Jüri Jaanson. Reformierakonna ridades kandideerinud (Pärnumaal) endine sõudja kogus 1140 häält ning koht riigikogus on olemas.

Nagu spordis ikka, on poodiumilt väljajääjad kõige õnnetumad. Nõnda juhtus ka tänavustel valimistel, kus järgmistel sporditegelastel enam riigikokku mahtuda ei õnnestunud.

Kuressaare linnapea Madis Kallas pidi leppima neljanda kohaga. Sotsiaaldemokraatide ridades (Hiiu-, Lääne- ja Saaremaal) kandideerinud endine mitmevõistleja kogus 812 häält.

Hiljuti vile varna riputanud korvpallikohtunik Timo Suslov kandideeris Reformierakonna ridades (Harju- ja Raplamaal) ning teenis 781 häält. Ta on aga teine asendusliige, mistõttu pole riigikokku jõudmine päriselt välistatud.

Eelkõige maalelu eest seisev debütant Kaido Höövelson kandideeris Keskerakonna ridades (Harju- ja Raplamaal). Endine sumomaadleja piirdus 644 häälega. Küll aga on ta esimene asendusliige. Kui Jüri Ratas peaks parlamendist lahkuma, pääseks Höövelson riigikogusse. 

Endine korvpallitäht Tanel Tein kandideeris uue tulija Eesti 200 ridades (Tartu linnas), kuid nagu teada on, siis erakond valimiskünnist ei ületanud. Tein kogus 530 häält.

Purjetamise olümpiamedalist ja kogenud poliitik Toomas Tõniste kandideeris Isamaa ridades (Harju- ja Raplamaal) ning sai 481 häält.

Sotsiaaldemokraatide hulgas kandideerinud (Tallinna Kesklinna, Lasnamäe ja Pirita linnaosas) Anastassia Kovalenko sai 356 häält.

2012. aastal Eesti spordiajalugu teinud – meistriliiga tasemel Eestis nii korvpalli kui ka jalgpalli vilistanud – Toomas Nõmmiste kandideeris Reformierakonna ridades (Ida-Virumaal) ja teenis 269 häält.

Endiselt tipptasemel aktiivselt vehklemisega tegelev Irina Embrich kandideeris Keskerakonna ridades (Tallinna Kesklinn, Lasnamäe ja Pirita linnaosas) ja kogus 200 häält.

Kogenud võrkpallitreener Avo Keel kandideeris Keskerakonna ridades (Pärnumaal) ja sai 181 häält.

Endine murdmaasuusataja Kaspar Kokk kandideeris Isamaa ridades (Tartu linnas) ja teenis 144 häält.

Kui Jaansonidest pääses Jüri riigikokku, siis tema eksabikaasa, Sotsiaaldemokraatide ridades kandideerinud (Pärnumaal) Tatjana mitte. Endine sõudja ja treener piirdus 130 häälega.

Eesti Vabaerkonna ridades kandideerinud (Lääne-Virumaal) endine murdmaasuusataja Pavo Raudsepp pidi leppima 87 häälega.

Sotsiaaldemokraatide hulgas kandideerinud (Harju- ja Raplamaal) endine käsipallur ja treener Ain Pinnonen sai 69 häält.

Tuntud füsioterapeut nii korv- kui ka võrkpallist Martin Vahimets kandideeris Eesti 200 ridades (Hiiu-, Lääne- ja Saaremaal) ning teenis 35 häält.

Vaata siit riigikogu valimiste tulemusi ja saadikute nimekirja!