Seitsmekordne olümpiamedalist Felix Gottwald.Foto: AFP/Scanpix
Doping
4. märts 2019, 14:25

Austria suurim olümpiasangar: „Mis juhtuks, kui dopingukontroll Silicon Valley't külastaks?“

Doping pole Austria tippspordis midagi uut – skandaale on lahvatanud varemgi ja võib eeldada, et Seefeldi põhja suusaalade MMil lahti rullunud saaga ei jää ka viimaseks. Talisport on alati austerlaste jaoks tähtsal kohal olnud, kuid nüüd on ühiskond taas oma sportlastes üdini pettunud.

Riigi kõigi aegade edukaim olümpiasportlane Felix Gottwald tunnistas ajalehele Kurier antud intervjuus, et inimesed peavad lahti saama arusaamast, et sport on midagi idüllilist ja ilusat. Seitsmekordse olümpiamedalisti sõnul on tippsport hoopis ühiskonna peegel ega erine teistest eluvaldkondadest.

„See on suur illusioon, kui inimesed usuvad, et spordis valitseb mingisugune idüll,“ arutles kolmekordne kahevõistluse olümpiavõitja. „Tippsport on tegelikkuses lihtsalt ühiskonna peegeldus. Kõik, mida ühiskonnas näeme, kajastub ka tippspordis. Meil esineb kelmusi ja korruptsiooni – ja kui kuritegevus on ühiskonnas probleemiks, siis on loogiliselt võttes on need teemad olemas ka tippspordis. Miks peaks sport kuidagi erinema? Arvamus, et tippspordis selliste asjadega ei tegeleta, ei vasta lihtsalt reaalsusele.“

Gottwaldi sõnul on sport isegi ausalt üles ehitatud valdkond, sest loodud on kindlad reeglid ja petiseid vähemalt proovitakse vahele võtta. „Kui reegleid rikume, peame teistsugustel tingimustel edasi elama. Aga teistel aladel, näiteks kunstis või äris, polegi eriti reegleid. Täiesti ausalt: tahaksin näha, mis juhtuks, kui dopingukontroll Silicon Valley’t külastaks,“ mõtiskles 43aastane endine spordisangar.

Felix Gottwald (43):

  • Endine Austria kahevõistleja
  • Olümpiamängud: kolm kuldmedalit, üks hõbemedal, kolm pronksmedalit
  • Maailmameistrivõistlused: kolm kuldmedalit, kaks hõbemedalit, kuus pronksmedalit