Dieter Csefan.Foto: AFP/Scanpix
Doping
4. märts 2019, 17:25

DOPINGUSKANDAAL | Austria võimude üleskutse sportlastele: andke end ise üles, pääsete kergemalt (1)

Eelmise nädala keskel Seefeldis toimunud Põhja suusaalade MMil operatsiooniga "Aadrilaskmine" haarangu teinud ning viis veredopingut tarvitanud sportlast kinni nabinud Austria politsei on nüüd ulatanud avaliku õlekõrre ka teistele patustele. 

Nimelt vahistasid ametivõimud lisaks viiele sportlasele ka dopinguskeemi ninamehe Mark Schmidti. Arsti renditud garaažist leiti lisaks veel ligikaudu 40 verekotti, mida on DNA analüüsiga abil kerge vaevaga siduda kindlate nimedega. 

Austria politsei pakkus aga dopingupatustele sportlastele võimalust ise ennast süüdi tunnistada. "Kui keegi ennast ise üles annab, siis pole politseid vaja teid tõendite manipuleerimise ohu tõttu vangikongi panna, mistõttu võidaksite kuni 48 tundi, mis muidu trellide taga tuleks veeta," sõnas Austria föderaalpolitsei esindaja Dieter Csefan. 

Austria antidopingu esindaja David Müller tegi aga patustele atleeditele veelgi ahvatlevama pakkumise. "Meie soovime leida süsteemi rahastajaid ning kogu võrgustiku hävitada. Seega kõik, kes annavad ennast ise üles ning julgevad võtmetegelaste nimesid öelda, võivad arvestada, et pääsevad kergema karistusega," vahendab Krone.at Mülleri sõnu. 

Esmalt langesid Seefeldi MMi ajal dopingulõksu murdmaasuusatajad Karel Tammjärve, Andreas Veerpalu, Aleksei Poltoranin, Max Hauke ja Dominik Baldauf. Pühapäeval vahistati ka Austria rattur Stefan Denifl ning esmaspäeva hommikul andis ennast ise üles ka teine Austria profirattur Georg Preidler.