Mati Alaver ja Andrus Veerpalu. Foto: Joosep Martinson
Doping
5. märts 2019, 14:08

DOPINGUSKANDAAL | Eestist väljas rapitakse peamiselt Veerpalu ja Alaveri (5)

Iga talispordiga tõsisemalt tegeleva riigi ajakirjandus jälgib praegu Eestis lahti rulluvat dopinguskandaali erilise hoolega. Kui eile õhtul avaldas Õhtuleht intervjuu Algo Kärbiga, siis tänaseks on dopingupattu tunnistanud suusamehe tsitaadid nii Soome, Rootsi, Norra, Austria, Saksamaa kui ka teiste riikide meedias.

Teeme põgusa ülevaate, kuidas Eesti murdmaasuusatajaid puudutavat dopinguskandaali ülejäänud maailmas kajastatakse:

  • 32aastane Prantsusmaa suusaäss Maurice Manificat' tunnistas eelmisel nädalal, et teda häirib enim Andrus Veerpalu isik. Ühtaegu jäid veredopingu tarvitamisega vahele nii tema poeg Andreas kui ka treenitav Aleksei Poltaranin. Lisaks on käimasoleva kümnendi alguses positiivse dopinguproovi andnud ka vanem Veerpalu ise. Manificat teatas Norra portaalile Nettavisen, et tema viskaks Andrus Veerpalu spordiringkonnast lõplikult välja.
  • Austria suusaliidu president Peter Schröcksnadel ei nimetanud küll ühegi eestlase nime, kuid teatas, et kõik, kes Seefeldis veredopinguga vahele jäid, peaks minema reaalselt vangi! Teiste seas pidas ta silmas ka Karel Tammjärve ja Andreas Veerpalu. „Loodan, et nad kõik pannakse vangi, kõik, kes selle skandaaliga seotud on. Mul on hea meel, et on Austrias niivõrd karmid seadused. Meil on võimalik petiseid korralikult karistada,“ vahendas tema sõnu Kurier.
  • Ka soomlaste Iltalehti küsis suures pealkirjas just vanema Veerpalu kohta: „Kas tema ongi suusamaailma suurim dopingutarvitaja?“ Lisaks võeti samas ajalehes põhjalikult läbi Mati Alaveri ja soomlaste ühine minevik. Nimelt levisid 2006. aastal jutud, et Soome alaliit kaalus Alaveri palkamist. Nüüd väitsid mitmed meie põhjanaabrite tollased suusajuhid, et tegelikult ei kuulunud Alaver lõplike kandidaatide sekka.
  • Kõige tihedamalt leiab piiritagusest ajakirjandusest ikkagi Veerpalu nime. Ka portaal Inside The Games tõi dopinguskandaali algusjärku jäänud uudise pealkirjas välja, et vahistati just „kahekordse olümpiavõitja poeg.“
  • Kiire internetiotsing kinnitab ka seda, et suurem osa Euroopa talispordiriikidest on ära trükkinud eilse Kersti Kaljulaidi kinnituse, et Mati Alaver jääb ilma riiklikest teenetemärkidest.

Pole kahtlustki, et käimasolev skandaal mõjutab kogu Eesti spordi mainet. Põhjamaade meedias levib terve hulk artikleid, kus viidatakse Alaveri ja Veerpalu ühisele ja medalirohkele minevikule, mis jääb nüüd üsna kahtlasesse valgusesse.

Ka Twitteris räägitakse Eesti talispordist väga erinevates keeltes, kuid teemaks on vaid doping: