Marcel Kittel.Foto: AP/Scanpix
Doping
5. märts 2019, 16:15

DOPINGUSKANDAAL | Saksamaa rattatäht ei imesta, et sportlased petavad, sest „kala hakkab alati mädanema peast“

Saksamaal ja Austrias lahvatanud dopinguskandaal puudutab ülilähedalt ka rattaspordimaailma. Veredopingu kasutamist on politseile tunnistanud Austria profiratturid Georg Preidler ja Stefan Denifl.

Suure tõenäosusega selguvad lähiajal veel mitmete petturite nimed, sest Saksamaa politsei valduses on hulk verekotte ja kümnete aastate taha ulatuvaid tõendeid, mis viitavad just rattamaailmas tuntud spordiarsti Mark Schmidti kriminaalsele minevikule.

Saksamaa parimate ratturite sekka kuuluv 30aastane Marcel Kittel avaldas oma kodulehel pika mõtiskluse, kus lahkas toimuvat. Lõpuks jõudis ta üsna reljeefse järelduseni, et kogu dopinguprobleemi taga võivad olla hoopis spordijuhid, kelle seas vohab korruptsioon ja petmine.

„Sport peab sügavale enda sisse vaatama. Kui näen spordiametnike seas vohavat korruptsiooni, suurtes alaliitudes liikuvaid altkäemakse ja olümpiamängude maine langemist, mis peaks tegelikult olema säravaim näide, siis polegi mõtet imestada, miks alati mõni sportlane petta soovib,“ kirjutas Kittel.

„Muidugi ei saa me hukka mõista kõiki sportlasi, ametnikke ja alaliite, sest enamik neist on pühendunud puhtale spordile. Kuid kala hakkab alati mädanema peast.“ Sakslase sõnul on see kõigile puhastele sportlastele, nagu tema isegi, treeneritele ja fännidele näkku sülitamine.

Kitteli nimel on 14 Tour de France'i ja neli Giro d'Italia etaõivõitu, lisaks pärineb üks triumf ka Vueltalt. Ta on kolmekordne maailmameister.