Vasakult: EOK täitevkomitee koosolekul osalenud Urmas Paet, Urmas Sõõrumaa ja Siim Sukles.Foto: Robin Roots
Doping
5. märts 2019, 16:43

DOPINGUSKANDAAL | Sõõrumaa Veerpalu karistamisest: Eesti spordi maine on kahjustatud. Andrus pole teinud midagi, et meid aidata (17)

Eesti olümpiakomitee (EOK) täitevkomitee otsustas täna karistada murdmaasuusatamise dopinguskandaaliga seotud treenerid Mati Alaveri ja Andrus Veerpalu.

Täitevkomitee liige Erki Nool ütles, et treenerilitsentsi ja EOK liikmestaatuse äravõtmise näol oli tegu emotsionaalse otsusega. Abiks olid vaid üksikud meediakillud, sest Alaver on andnud vaid kindla sõnumiga kommentaare ja Veerpalu pole üldse selgitusi jaganud.

"Võib-olla oleks otsus olnud teistsugune, kui Veerpalu oleks kas meile või avalikkusele selgitusi jaganud. Treenerilitsentsi ära võtmine on ju jõuline käik," rääkis kümnevõistluse olümpiavõitja pärast täitevkomitee koosolekut.

EOK president Urmas Sõõrumaa leidis, et kui asjaosalised rääkida ei taha, pole neid võimalik selleks sundida. "Me poleks kulutanud täna nii kaua aega, kui Veerpalu oleks varem selgitusi jaganud. Aga koosolekule ma neid ei oodanud. Ega nad poleks tulnud ka. Polnud mõtet kutsudagi. Siis oleks me pidanud veel pool päeva aega võtma."

Ühtlasi on Sõõrumaa EOKst ja ühtlasi tema tutvusringkonnast ainuke inimene, kes on Veerpaluga kontakti saanud, "Ta vastas mu sõnumile ja ütles, et on valmis suhtlema, aga mitte veel praegu. Mul on selle üle hea meel ja olen tänulik, et ta mind usaldab. Ma olen inimene, kellele on antud kaastunne ja ma loodan viimse tunnini, et inimesed on võimelised ennast parandama. Ma ei tea täpselt, milles tema süü täpselt seisneb, aga karistuse sai ta seetõttu, et Eesti spordi maine on kahjustatud ja ta pole selleks midagi teinud, et meid aidata."

Väga suurt mainekahju siiski Eesti spordi jaoks tekitatud pole, arvas Sõõrumaa. "See on keskmine kahju. Küsige Kesk-Inglismaal, kas nad teavad suusatajaid?" küsis EOK president retooriliselt.

Veerpalu asukohaga Sõõrumaa enda sõnul kursis pole.