Janari Jõesaar Tenerife trennis.Foto: Tenerife Iberostar
Korvpall
8. märts 2019, 12:14

ÕHTULEHE ÜMARLAUD | Hispaaniasse siirdunud Jõesaar kummutas iganenud müüdi (4)

Õhtulehe ümarlaud on tagasi! Sel korral mõtisklevad ajakirjanikud Henry Lääne (HL), Ats Kuldkepp (AK) ja Jarmo Jagomägi (JJ) meie Hispaania kõrgliigas mängivate korvpallurite Janari Jõesaare ja Siim-Sander Vene üle.

1. Janari Jõesaar liitus eelmisel nädalal Tenerife Iberostariga. Mis rõõmustas sind ülemineku juures kõige rohkem?

HL: Pikk leping. Jõesaar lõi Tenerifega käed pooleteiseks aastaks, mis näitab, et Hispaania sats ei palganud teda mingit haava plaasterdama, vaid teda nähakse meeskonnas kauem. Ja see on äraütlemata mõnus fakt, sest on ju Tenerife Euroopa tugevaima rahvusliiga ülemise poole sats.

Oleks kontraht sõlmitud vaid käesoleva hooaja lõpuni, oleks Jõesaare õlul lasuv pingekoorem päris raske. Ta peaks end paari kuuga tõestama, kui soovib sellisel tasemel jätkata. Praegu on olukord veidi leebem.  

Janari Jõesaar VTB Ühisliiga Tähtede mängul. Foto: Stanislav Krasilnikov

AKPooleteise aasta pikkune garanteeritud leping. Ühest küljest näitab 2020. aasta suveni sõlmitud leping võistkonna usaldust, aga vaevalt, et Tenerife Jõesaarele hinnaalandusi teeb. Pingutada tuleb kõvasti. Kui see õnnestub, jääb Jõesaar Euroopa tippliigades veel pikaks ajaks tiirlema.

JJ: Kõige rohkem rõõmustas tõik, et Jõesaar kummutas iganenud müüdi. Aastaid on räägitud sellest, et BC Kalev/Cramo on hüppelaud ainult leegionäridele, sest nad on teisest rahvusest. Reaalsus on, et (enamikke) klubisid ei huvita, mis riik passist vastu vaatab. Eelkõige on vaja mängida hästi ja stabiilset taset hoida.

Üksikuid sähvatusi on Cramos teinud paljud eestlased, kuid tase (eelkõige rünnakul) pole olnud ühtlane. Jõesaar sai sellega tänavu hakkama. Kaasa aitas kindlasti ka esitus Serbia vastu. Mööda külgi ei jooksnud maha ilmselt ka VTB Ühisliiga Tähtede mängul pildil olemine.

2. Milline võiks olla Jõesaare roll Tenerifes?

AK: Kuigi Jõesaar loodab uues klubis rohkem palliga toimetada kui BC Kalev/Cramos, siis eriti tõenäoline see pole. Kui see nii läheks ja eestlase efektiivsus säiliks, oleks see loomulikult suurepärane.

Jõesaar pole enam vormist väljas skoorija, kes on kaitses liikluskoonus. Meistrite liiga ja Hispaania tipu lähedale küündiv meeskond vajab samu trumpe, mis olid Jõesaarel Kalevis: lauavõitlus ja lõiked korvi alla. Fakt, et Jõesaar toodi puhta punktiküti Thaddus McFaddeni asemele, tekitab siiski omajagu küsimusi.

JJ: Aus vastus on, et raske öelda, sest ma pole veel ainsatki Tenerife matši näinud. Aga mõeldes Jõesaare arsenalile, ei usu ma, et temalt ka Hispaanias midagi uut oodatakse. Tema trumbid on: läbimurded, kõva võitlus eelkõige ründelauas, kust on võimalik lihtsaid punkte noppida ning vabalt kohalt kolmesed kotti tulistada. Kui meie mees suudab endale omase agressiivsuse ja nahaalsuse säilitada, ei tohiks ta hätta jääda ka uues keskkonnas.

Jõesaar on esindanud meeskondi nii Eestis, USAs kui ka Hispaanias. Foto: ERIC FRANCIS

HL: Sel hooajal mitte kuigi suur. Peatreener Txus Vidorreta jagab mänguaega paljudele ning usun, et Jõesaar saab keskmiselt platsile veidi enam kui kümneks minutiks. On ta ju võistkonnas uus tulija ning vajab ilmselt kohanemisaega, aga Tenerife jaoks on praegu nii Hispaania kõrgliigas kui ka Meistrite liigas käes tähtsad hetked, mistõttu oleks loogiline, et Vidorreta eelistab just vanemaid olijaid. Muidugi, oleks vahva, kui Jõesaar suudaks Tenerife ukse jalaga lahti lüüa.

Eestlase sõnul hakkab ta mängima viskava tagamehe positsioonil, kus on viimasel ajal täitnud põhirolli kogenud Lucca Staiger. Sakslane on Tenerife üks suuremaid ja paremaid viskekahureid, kuid tegemist pole mingi imemehega.

Loodetavasti õnnestub Jõesaarel näidata agressiivsust, tuua Tenerifele ohtralt teise võimaluse punkte ning tabada headelt viskepositsioonidelt kolmeseid. Kõike seda on ta tänavu Cramo särgis pakkunud ning siis oleks ta Tenerife rotatsioonis kindlalt sees.

3. Tagantjärele võime kõik olla Sherlock Holmesid, aga kas sinu arvates tegi Siim-Sander Vene Gran Canariasse siirdumisega vale otsuse?

JJEi teinud. Tagantjärgi võib tõepoolest mõelda, et tõenäoliselt oleks ta Fuenlabradas rohkem mängida saanud, aga… Euroliiga on ikkagi Euroliiga! Eriti nüüd, viimastel aastatel, kui meeskondade arv on kahanenud 16-le.

Kuigi Vene on alles 28aastane, pole ta sugugi kogenematu korvpallur. Euroopa tippkonkurentsis on ta keerelnud aastaid. Nii et leppida lihtsalt Hispaania kõrgliiga mängimisega, kui on avatud palju magusam uks, poleks ilmselt olnud õige.

Jah, küsimärgid on õhus, mis eesmärgiga Gran Canaria meie mehe täpsemalt palkas, kuid Vene on saanud võimaluse end tõestada. Tõsi, üleminek pole küll üleliia hästi õnnestunud, kuid vähemalt ei valinud ta kergemat teed ning hoiab Eesti korvpalli lippu Euroopa tipus pildil.

HL: Kindlasti mitte. Euroliiga on Euroliiga ning seda on ju tunnistanud ka Vene. Lisaks, Euroopa tugevaimas klubisarjas mängimine näitab teatud kvaliteedimärki ka teistele klubidele – olgugi, et Gran Canarial läheb kehvasti –, tänu millele võiks Venel järgmiseks hooajaks tööandja leidmine mullusega võrreldes lihtsam olla. 

AKEi, otsus oli loogiline. Gran Canaria juures oli küll ohumärke, aga näiteks peatreeneri vahetamine hooaja keskel pole midagi erilist. Oli lootus, et Vene suudab kasutada oma head viskekätt ja tuua eesliini ühe käigu juurde, aga reaalsus jõudis kiirelt pärale. Rünnakul vajab ta võrreldes Gran Canarias pakutuga rohkem vabadust ja kaitses jääb Vene Euroliiga tasemel hätta nii väikese kui ka suure ääre positsioonil. Aga proovida tasus.