Amsterdami Ajax võitu tähistamas.Foto: Reuters/Scanpix
Jalgpall
6. märts 2019, 13:26

Marko Pärnpuu: Ajaxi mehed lüpsid maailma parimaid jalgpallureid igast asendist

Viimase aja suurim jalgpallipomm lõhkes eile Madridis, kus kohalik suurklubi Real alistus Meistrite liiga kaheksandikfinaalis Amsterdami Ajaxile 1:4.

Reali seis polnud kodumängu eel üldsegi kehv. Avamäng võideti 2:1 ning paistis, et viimase kolme aasta Meistrite liiga tšempion on teel veerandfinaali suunas. Ajax arvas teisiti ning juba 18. minutiks juhiti 2:0. 

„Ütleme nii, et täna tark olles – ajastu lõpu algus hakkas Cristiano Ronaldo ja Zinedine Zidane lahkumisega," mõtiskleb mängu üle jalgpallitreener Marko Pärnpuu. "Eilne mäng oli alla igasugust arvestust. Märgid on ju terve hooaeg olnud ning tulemus peegeldab mängu käiku. Seda, kuidas noored Ajaxi mängumehed lüpsid maailma parimaid jalgpallureid igast asendist, oli kurb vaadata. Just seetõttu, et võistkond, kes oli kuningas, langes eile väga mannetult."

Realil pole rõõmustada ka Hispaania liiga seisu üle, 26 vooru järel hoitakse kolmandat kohta. Liidrist Barcelonast jäädakse maha juba 12 punktiga, kahe suure vahele mahub veel Madridi Atletico. 

„Nende hooaeg ongi olnud paras agoonia," sõnab Pärnpuu. "Eile võimendusid kõik need asjad kokku. Üleolev suhtumine, et me oleme Real ja teie Ajax ja meie oleme juba avamängu põhjal edasi –  kõik see eskaleerus eile õhtul ja Real pandi konkreetselt paika. Ajax lihtsalt mängis Reali mäekõrguselt üle.“ 

Ajaxi viimane suurem tähelend Euroopas toimus 1990ndate keskel kui nooruslik tiim jõudis kahel aastal järjest Meistrite liiga finaali (1995 võideti, 1996 kaotati) ning korra poolfinaali (1997). Kas tänavu suudetakse säärast edu korrata?

"Raske uskuda," arvab jalgpallitreener. "Eks see, mis eile toimus, teeb järgmised vastased tunduvalt ettevaatlikumaks. Ajaxi eduka perioodi mängijaid suudeti kauem võistkonnas hoida, praegu juba kuuleme, et Ajaxi kõige suuremad staarid on kohe-kohe suurte miljonite eest megaklubidesse liikumas.“

Hollandlaste mängu kiidab ta aga seegipoolest.

„Väravad olid mängu loogiline käik," tõdeb Pärnpuu. "Nende mängujoonise, suhtumise, tohutu tahtmise ja motivatsiooni loogiline käik. 1990ndate keskpaiga Ajax oli väga edukas, neil oli meeletu mängulust, aga samas oli neid distsiplineeritud mäng. Võib paista lõbusa jalgpallina, aga neil on väga kindel taktika. Selleks on vaja häid mängijad, ükski mängujoonis ei mängi ilma mängijateta."