Christoph Schmid 2015. aastal Otepääl.Foto: ALDO LUUD
Talisport
6. märts 2019, 16:58

Endine Eesti koondise treener Christoph Schmid: ma ei ole dopingujuttudest üllatunud (5)

Aastatel 2013-2016 Eesti sprindikoondist juhendanud Schmid on nüüd tagasi kodumaal Šveitsis ning töötab vabakutselise (spordi)ajakirjanikuna. Karjääri jooksul põhiliselt kergejõustiklasi ning suusatajaid treeninud mees rääkis Õhtulehele oma mõtteid seoses dopinguskandaaliga.

Meie mehi juhendades ta oma sõnul dopinguainetega kokku ei puutunud. Samuti ei näinud ega kuulnud ta midagi kahtlast, mis võinuks viidata sellele, et eestlased valemänguga tegeleks.

„Ma teadsin varasematest juhtumistest, teadsin Šmigun-Vähist (ROK vabastas ta 2017. aasta lõpus dopingusüüdistustest - toim.). Aga ma ei teadnud, kes selle eest vastutas või kes selle taga oli. Ma keskendusin tööle ja töötasin täiesti eraldi Mati Alaverist, kes juhendas toona distantsimehi. Mul polnud õrna aimugi, kuidas nemad töötasid.“

Schmid ütleb, et Alaveri või alaliiduga tal ülemäära palju suhtlust ei olnud. Küll tunnistab ta, et suusaliiduga oli keeruline ühist keelt leida. Tollal oli murdmaasuusatamise spordidirektoriks Raul Olle.

„Ta oli väga tore inimene, ta meeldis mulle, aga ta tegi kõike, mida Mati talle ütles,“ räägib Schmid. „Suusaliitu ei saanud oma mõtteid tuua. Mul oli üks hääl, ülejäänud tulid Mati kambast.“

2015. aastal tuuled pöördusid. Suusaliidu presidendiks sai Andreas Laane ning murdmaasuusatamist hakkas juhtima Robert Peets. Schmid nimetab neid aegu revolutsiooniliseks. Seejärel saabus Team Haanja, kes jõudis järgnevate aastate jooksul suusaliiduga korralikult kembelda.

„Uskusin, et Peets suudab midagi muuta,“ tõdeb Schmid. „Siis röövis Mati kõik sponsorid ja moodustas Team Haanja. Tal oli jõudu, et sõbrad ja sponsorid sellega kaasa vedada."

Schmid nimetab Matit korduvalt targaks ja nupukaks inimeseks, kes oskavat teisi hästi veenda.

„Paljud treenerid olid Matist ja süsteemist sõltuvuses,“ tunnistab ta. „Kui sportlane proovis asju iseseisvalt teha, siis oli tal raske sponsoreid leida. See on nüüd kõik dopingujuttudest kaugel, aga selline see süsteem oli. Soovitaksin suusaliidul täiesti otsast alustada.“

Kui Eesti sportlased ja suusainimesed nimetavad lahvatanud dopinguskandaali šokeerivaks, siis Schmidile keelatud ained sürpriisi ei paku.

„Ma ei ole dopingujuttudest üllatunud,“ ütleb ta. „Ma teadsin minevikku. Nüüd on faktid, kuigi kõike ei tea me siiani."