Dominik Baldauf.Foto: BARBARA GINDL
Doping
6. märts 2019, 19:17

DOPINGUSKANDAAL | „Kui jääd tavalisel testimisel veredopinguga vahele, oled loll.“ (2)

Eelmisel nädalal Seefeldi MMil arreteeritud austerlased Dominik Baldauf ja Max Hauke rääkisid intervjuus Kronen Zeitungile, kuidas nende jaoks on tipptasemel sportimisega kõik.

Hauke sõnul olid mehed end juba lapsena murdmaasuusatamisele pühendanud ning saanud sporditeekonna jooksul parimateks sõpradeks. Aga... "2015. aastal mõistsime, et meie tulemused läksid suurtest pingutustest hoolimata kehvemaks," ütles Baldauf.

Viimase sõnul viis nad dopinguni Johannes Dürr. Ei, Seefeldi skandaali vilepuhuja ei varustanud neid keelatud ainetega, vaid vahendas duole ühe Saksamaal elava arsti kontakti. Nagu hiljem on selgunud, oli tohtri nimeks Mark Schmidt. Dürri väitel polnud dopingut kasutamata võimalik kõrgesse mängu sekkuda.

Hauke ja Baldauf ütlesid, et kuigi nad kasutasid veredopingut paar aastat ning sealjuures võisteldi palju, oli üllatav, kui vähe dopingukütid pärast võistlusi nende vastu huvi tundsid. Hauket ei kontrollitud kordagi, Baldaufi vaid korra. Samas polnud meeste puhul tegemist kõrgesse mängu sekkujatega.

Baldaufi hinnangul võib tavalises dopingukontrollis verega manipuleerimisega vahele jääda vaid loll. "Kui pärast võistlust juua klaasike soolavett, on veri piisavalt lahja, et verenäidud tunduvad normis," kostis ta. Austerlased tõdesid sarnaselt Karel Tammjärvele, et veredoping polnud mingisugune imerohi, mis oleks halvad tulemused eemale hoidnud.

Schmidti teenuste kasutamine polnud mõistagi odav. Baldauf ei laskunud küll konkreetsetesse summadesse, kuid poetas, et igapäevaelus tuli ta palju kokku hoida. Nad lisasid, et tahtsid pärast käimasolevat hooaega veredopingu kasutamisega lõpparve teha.

Et profisporti austerlased enam ei tee, tuleb neil millegagi leib lauale tuua. Zeitungi küsimusele, mis edasi saab, vastas Hauke, et tahab meditsiini õppida. Baldauf loodab jätkata õpinguid politseiakadeemias ning saada uurijaks...

Nii Hauke kui ka Baldauf on 26aastased ning mehed esindasid Austria koondist paar aastat. Ühtegi kõlavat tulemust neil ette näidata pole.