Johannes Dürri karjääri parim saavutus oli 2013/14 hooaja Tour de Ski üldarvestuse kolmas koht. Mõistagi turgutas austerlase keha ka siis doping.Foto: GIUSEPPE CACACE
Doping
6. märts 2019, 22:26

DOPINGUSKANDAAL | Vilepuhuja Dürr viitas, et antidopingusüsteem on sama auklik kui Šveitsi juust

Rootsi väljaande Expresseni ajakirjanik Ludvig Holmberg avaldas kolumni, kus ta nimetab Seefeldi MMil lahvatanud dopinguskandaalis tähtsat rolli mängivat Johannes Dürri suusamaailma suurimaks idioodiks.

31aastase Dürri tunnistuste põhjal alustatigi uurimist, mis viis teiste hulgas ka eestlaste Karel Tammjärve ja Andreas Veerpalu arreteerimiseni. Eile võeti ka Dürr vahi alla, kus ta kinnitas ka ise dopingu kasutamist ja dopingutohtri Mark Schmidti kontakti vahendamist Seefeldis vahele jäänud Max Haukele ja Dominik Baldaufile.

Dürr ise jäi keelatud aine EPOga vahele 2014. aastal ning ta üritas veredopingut kasutades Seefeldi MMiks tagasi oma riigi koondisesse murda, kuid see ei õnnestunud.

Holmberg meenutab, kuidas ta Seefeldis Dürriga kohtus. "Ta rääkis, kuidas viimased paar aastat on väga rasked olnud: naine jättis ta maha, võlad on suured ning tagatipuks suhtusid inimesed temasse halvustavalt. Dürr ütles, et dopingu tarvitamine oli tema elu suurim viga. Ometi tegi ta seda taas," kirjutas rootslane.

Ta jätkas: "Dürr rääkis väga avameelselt, et tänapäeva antidoping ei tööta. Süsteemis olevat suured puudujäägid ning kui keegi kontrollis vahele ei jää, ei tähenda see ilmtingimata sportlase süütust."

Holmberg küsis Dürrilt, kuidas õnnestus dopinguküttidel ta vahele võtta. "Ma ei tea. Olen selle üle viis aastat mõelnud," tunnistas austerlane.