Mati Alaver.Foto: Aldo Luud
Doping
6. märts 2019, 22:58

"Minu arvates on Mati Karlovitš maailma parim suusatreener"

DOPINGUSKANDAAL | Venelased rõõmustavad: jumalale tänu, et Alaver meid pikalt saatis (7)

Seefeldi MMil lahvatanud dopinguskandaal köidab kirgi nii meil kui ka mujal. Venekeelne Eurosport meenutab, kuidas Venemaa murdmaakoondis huvitus käesoleva kümnendi alguses Mati Alaveri teenetest.

Tänaseks häbistatud suusatreener Alaver oli meie idanaabrite radaril enne 2011/12 hooaega. "Minu arvates on Mati Karlovitš maailma parim suusatreener," kiitis venelaste suusajuht Jelena Välbe juhendajat. Alaverile pakuti priske palgasummaga lepingut, kuid magusat pakkumist ta vastu ei võtnud.

Eurosport kirjeldab Alaveri kui 55aastast treenerit, kellel on tihedad sidemed Venemaa juhendajatega. Väidetavalt on ta isiklikult tuttav Aleksandr Bolšunovi ja Natalja Neprjajeva treeneri Juri Borodavkoga, lisaks ka Aleksandr Grušini ja Nikolai Lopuhhoviga.

Meenutati ka üht ammust seika. 1980. aastal valmistus Nõukogude Liidu koondis Lake Placidi olümpiaks ning Gruusias peetud treeninglaagris oli kohal ka Alaver, kes jälgis kõike suure õhinaga. Kuid teha tuli muudki. "Jõime seal palju viina. Pidin Vene treeneritega viina võtma, et saaksin nendega suhelda. Mäletan, kuidas nad ühel õhtul ütlesid mulle: Mati, sa oled fašist, aga sa oled hea fašist," vahendas Eurosport Alaveri kunagist intervjuud.

Loo lõpetuseks tõdetakse, et Alaverist ilmajäämist tuleb pidada suureks õnnestumiseks.