Toomas Raadik.Foto: Alar Truu
Korvpall
7. märts 2019, 16:31

Eesti ja Läti korvivõrgud põlema pannud Toomas Raadik karjääri parimast hooajast: kõik on legaalne

Kui Eesti korvpallist üllatajaid otsida, tuleb esimeste seas meelde Toomas Raadik. TalTechi tugitala on Eesti-Läti liiga resultatiivseim eestlane ja võib julgelt öelda, et Pärnust pärit Raadik teeb elu parimat hooaega.

Vähemal määral on üllatanud ka TalTech. Praegu hoitakse Eesti-Läti liigas viiendat kohta, kodumaistest klubidest on paremini läinud vaid Kalev/Cramol.

"Ma arvan, et see on kõigi jaoks üllatav. Kui hooaja eel sai Õhtulehe artikleid loetud, pakuti meid Eestist kuuendaks. Pärnud ja sisuliselt kõik muud olid meist kõrgemale tõstetud. Aga palju on vedamist ka olnud. Oleme suutnud tänu Gregor Arbeti ja Jaan Puideti lisandumisele mitmeid lõppe enda kasuks pöörata, mis eelmistel aastatel on vastaste kasuks läinud," räägib eile Õhtulehe podcasti "Viies veerandaeg" külastanud Raadik.

Individuaalses plaanis on 28aastase Raadiku numbrid muljetavaldavad. Keskmiselt 29,2 minuti jooksul on ta visanud 18,1 punkti ja võtnud 5,7 lauapalli. Kahepunktivisete tabavus on 57,1. kolmestel 53,4 ja vabavisetel 90.

Taaskord leiab kinnitust, et peale vaadates kummalise viskestiiliga on võimalik korvivõrke põlema panna küll.

"Kas olete mõnda ilusa viskeliigutusega vasakukäelist näinud?" küsib 202 cm pikkune Raadik retooriliselt. "Liigutus on sisse jäänud ja see tuleb loomulikult. Kui töötab, pole vaja seda parandada."

Võrreldes eelmiste hooaegadega on Raadiku punktiarv suurenenud, paremaks on läinud ka protsendid. Mullu viskas ta keskmiselt 11,3 punkti (visked väljakult 45,3 protsenti), hooajal 2016/2017 oli punktiarv 12,3 (viskeprotsent 48,1). Hooajal 2011/2012 ületas Raadik Pärnu ridades 18 punkti piiri, aga võistkond oli tublisti nõrgem kui praegune TalTech. Pärnu pääses toona 4 võidu ja 24 kaotusega napilt viimasest kohast.

Alates 2012. aastast mängis Toomas Raadik poolteist hooaega Kalev/Cramo särgis. Pärast lühikest tretti Pärnusse järgnes TTÜ aeg. Foto: MATI HIIS

Kuidas saab 28aastaselt selline areng toimuda? Viimase nädala uudiste valguses võiks naljatlevalt pärida, kas Raadik on abi saanud pelgalt legaalsetest ainetest?

"Dopinguteema on praegu väga aktuaalne. Mõtlesin isegi, et võiks proovida, et äkki tulevad veel paremad numbrid. Aga praegu on kõik legaalne," pole pärnakas suu peale kukkunud.

"Tegelikult on peamine põhjus selles, et olen suutnud terve olla ja tiim usaldab mind. Varem on seganud väiksemad või suuremad vigastused. Hakkad juba hoogu sattuma, aga siis väänad hüppeliigese välja ja on kaks-kolm nädalat pausi. Enesekindlus on kadunud ja tuleb uuesti oma mängu hakata leidma. Kui kaotad korra oma koha, pole seda lihtne uuesti tagasi võita," selgitab ta.

Hooaja alguses tundus, et TalTech jääb Raadikust üldse ilma, sest eestlane siirdus Saksamaa tugevuselt kolmandas liigas mängivasse Iserlohni. Õige pea selgus, et klubi otsib traditsioonilisemat pikka ja ta naases kodumaale.

Raadiku puhul on keeruline öelda, mis positsiooni ta mängib. Õnneks pole see tänapäeva korvpallis kuigi tähtis. Lihtsustatut öeldes on ta midagi suure ääre ja tsentri vahepealset.

"Oleme Levi Martin Giese'ga mõlemad kahevahel. Ega ta ka suure rõõmuga selg ees trügima hakka. Oleme mõlemad olude sunni korvi alla surutud. Tuleb kuidagi hakkama saada, aga see pole lihtne, sest tugevates tiimides on vastas 210 cm pikkused ja 120 kg kaaluvad mehed. Aga rünnakul on eelis,sest suudame mõlemad väljast visata. Viimases mängus Pärnuga ei saanud treener Heiko Rannula pikki väljakule pannagi, sest korvist eemal ei jõudnud nad meile järgi ja kui nad korvi alla jäid, panime eemalt sisse," tõdeb Raadik.

Kuula kogu "Viienda veerandaja" saadet siit: