Juhtiva riigiprokuröri Taavi Perni sõnul ollakse oma Austria kolleegidega igapäevases kontaktis.Foto: Tiina Kõrtsini
Doping
7. märts 2019, 14:10

DOPINGUSKANDAAL | Eesti prokuratuur on Austria kolleegidega tihedas kontaktis, kriminaalmenetluse alustamine sõltub sealsetest otsustest (18)

Eelmisel nädalal Seefeldi suusa-MMil lahvatanud dopingusaaga teemal toimus täna kultuuriministeeriumis paljude osapoolte vaheline eelkõige infovahetuseks mõeldud kohtumine, kus osales ka juhtiv riigiprokurör Taavi Pern.

Pern tutvustas kultuuriministeeriumi, Eesti Olümpiakomitee, Eesti Antidopingu ja suusaliidu esindajatele prokuratuuri käike ja tegemisi, millest tähtsaim on koostöö oma Austria ametivendadega.

"Oleme Austria prokuratuuriga tihedas, igapäevases kontaktis," ütles Pern. "Suusaliit on prokuratuurile edastanud kuriteoteate, selle alusel pole me veel kriminaalmenetlust alustanud või alustamata jätnud. Tegeleme Austriast vajaliku info saamisega seal poolelioleva menetluse kohta, välistamaks tarbetut kahes riigis ühesuguse sisuga kriminaalmenetluse teostamist.

Kui saame olulistele küsimustele Austriast vastuse, otsustame, kas ja milliste tegude uurimiseks on Eestis kriminaalmenetluse alustamine vajalik. Praegu toimub kriminaalmenetlus peale Austria ka Saksamaal. Eestis ei ole ühtegi kriminaalmenetlusega seotud toimingut veel tehtud."

Sihtasutuse Eesti Antidoping juhatuse liikme Henn Vallimäe sõnul on talle väga hea uudis, et Eesti ja Austria uurimisorganid teevad koostööd. "Viimase nädala jooksul arutame antidopingus olukorda prakogu aeg, oleme pidevas kontaktis sihtasutuse nõukoguga. Uudised tulevad pigem siiski meedia kaudu," märkis Vallimäe.

Olümpiakomitee peasekretäri Siim Suklese sõnul on nende organisatsioon juba teinud otsuseid. Teisipäeval peetud EOK täitevkomitee koosolekul otsustati täiskogule teha ettepanek vabastada Mati Alaver EOK täitevkomitee liikme kohalt ning tema ja Andrus Veerpalu ka EOK liikme staatusest. EOK treenerite kutsekomisjonile anti suunis mõlemalt isikult treenerikutse äravõtmiseks, samuti võetakse neilt EOK teenetemärk.

"EOK teeb seadusandjale ettepaneku dopingu maaletoomise ja vahendamise võrdsustamiseks narkootikumide toomise ja vahendamisega," ütles Sukles. "Ka sportlaste dopingutarvitamisele kallutamine on hall tsoon. Soovime seadusandlust täiendada. Tänane kohtumine oli info vahetamiseks väga vajalik, olulisim oli teave, et Eesti prokuratuur ootab Austria kolleegidelt infot."