AEG ON KIIRE: Kalju president Kuno Tehva eelmise hooaja viimases matšis. Täna algab uus jaht meistritiitlile. Foto: Martin Ahven
Jalgpall
8. märts 2019, 00:01

Kas Kalju on vene klubi? Tehva: täiesti jabur ja pahatahtlik teema (4)

Kui osav on jalgpallur, kes võtab laenu, et Eestisse tulla? Mille peale Ungari tippklubi fännid maja põlema paneks? Sellest ja kõigest muust räägib Eesti valitseva vutimeistri Nõmme Kalju president Kuno Tehva täna algava uue hooaja eel.

Mohamed Salah kihutas jalgrattaga Kuno Tehvast mööda

Mida teeb jalgpalliklubi president jõululaupäeval? Piparkookide näksimisest ning verivorstide mekkimisest on asi kaugel. Nõmme Kalju boss Kuno Tehva uhas ringi ning sõitis kuuse alt Hiltoni hotelli, kus sõlmis tiimi põhimängija Reginaldiga uue lepingu.

Tehval ning kogu Kalju tiimil on kahe hooaja vahel käed-jalad tööd täis olnud. Mullu ei kaotanud nõmmekad ühtegi matši ning triumfeerisid novembris tšempionitena. Samal teel jätkamiseks pole Tehva vahepealsel ajal oma sõnul ühtegi sekunditki puhanud.

„See maksab kätte, kui jääd edu peale istuma ja lased korra lõdvaks,“ sõnab ta.

Vutimaailma suurimate klišeede hulka kuulub klassikaline „tiitlit on raskem kaitsta kui võita“. Tehva sõnul ei kammitse saavutatud edu ainult mängijaid või treenerit, vaid kõiki klubi töötajaid. Pärast oma esimest Eesti meistritiitlit 2012. aastal, lõpetati järgmisel hooajal teisena. Ta meenutab, kui raske oli end pärast tiitlivõitu kokku võtta.

„Väga keeruline,“ tõdeb ta. „Pead mängijaid tagasi hoidma, et nad saaks aru, et jalad peab maa peal hoidma. Et võitsime ühe asja, aga see on möödas, unustatud, tore ajalugu. Nüüd hakkab nagu uus elu pihta. See on keeruline, aga tuleme toime. Iga võit on seeläbi magusam.“

Viimast lihvi andis Kalju veebruari keskel Hispaanias Marbella treeningkeskuses. Samal ajal treenisid seal näiteks maailma vuti absoluutne tipp Liverpool, Moskva Lokomotiv ja Kiievi Dünamo. Ei tundu just kõige odavam lõbu. Tehva rõhutab, et nemad said kümnepäevase treeninglaagri supersoodsa hinnaga, kuid tavaliselt maksab selline sõit umbes 30 000 – 35 000 eurot.

Liverpooli superstaari nähti eriti lähedalt, muuhulgas postitas Tehva sotsiaalmeediasse video, kuidas Ragnar Klavani endise koduklubi mehed trenni saabusid.

„See oli selline jürgenklopilik (Liverpooli peatreener – toim.) lähenemine. Nad elasid mäe otsas hotellis ja tulid jalgratastega alla. Ülesse mäkke nad enam ratastega ei läinud, viidi bussiga,“ muigab ta.

Krõbisevat on Kalju kulutanud, tööd on rügatud ning Tehva on seisuga rahul. Meeskond olevat tugevam kui kunagi varem. Tiimiga liitusid teiste seas koondislased Sander Puri ja Mikk Reintam. Sihte pole tarvis mainidagi: kaitsta tiitlit ning olla Euroopas tugevad.

Nagu eelmiselgi aastal, on Kalju suurimateks konkurentideks Tallinna Levadia ja enda ridadesse Konstantin Vassiljevi meelitanud Tallinna Flora.

„Seal tulevad fännid ja panevad su maja põlema.“

Viimastel aastatel on Kaljut internetiavarustes hakatud kutsuma vene klubiks. Põhjus lihtne: klubi peatreeneriks on Sergei Frantsev ning tema käe all on tiimiga liitunud mitmeid venekeelseid jalgpallureid.

„Täiesti jabur, pahatahtlik ja madal teema, millest rääkida,“ põrutab Tehva. „Kui tahame olla osa Euroopast, siis peame mõtlema nagu mõeldakse Euroopas. See on profimeeskond, vahet ei ole. Kui treener on Hispaaniast, siis võib-olla töökeel on hispaania. Kui vene treener, siis vene. Ungari tippklubil Ferencvarosel on ka vene treener (tegelikult ukrainlane Sergei Rebrov – toim.). Kas siis Ferencvaros on vene klubi? Never sa sellises kultuuriruumis ei kuuleks sellist kommentaari. Seal tulevad fännid ja panevad su maja põlema sellise jutu peale.“

Rahatu brasiillane võttis pangalaenu, et Kaljusse tulla

Nõmme Kaljust on aastate jooksul läbi käinud kamp välismaalasi maailma eri otstest. Tehva meenutab korda, mil üks jalgpallur tahtis hirmsasti Eestisse mängima tulla.

„See oli üks 15 aastat tagasi,“ alustab ta jutustamist. „Ma ei mäleta, kas olime tõusnud kõrgliigasse (esimest korda mängiti meistrisarjas 2008 – toim.) või mitte, aga tollal ei osanud me välismängijaid valida. Huumoriga meenutades – hakkas kirjutama üks brasiillane. Kirjutab ja kirjutab, et on üliandekas ja tahab tulla. Et me ei kahetse, kui võimaluse anname. Mängija kirjutas: „olen endas nii kindel, et mul raha pole, aga võtan pangalaenu, et pilet osta ja Eestisse tulla“.

Mõtlesime, et kui inimene on oma asjadega sealmaal, siis las tuleb, mis me kaotame. Tuligi. Kitarr oli sääremarjale tätoveeritud. Ma arvan, et ta tegi Kaljuga ühe trenni kaasa. Tase oli umbes Eesti neljanda liiga oma. Kinkisime talle jalgratta ja üritasime aidata, igavene häda oli, ostsime lõpuks talle pileti ja panime lennukile, et saaks koju tagasi. See näitab, milline soov on neil tulla ja nad ei adu, kuhu tulevad. Mõtlevad, et on sündinud Brasiilias ja lähevad Eestisse ning on kitarritätoveeringuga tehtud mees.“

Meistriliiga esimene voor

Täna

19.00 Nõmme Kalju–Paide Linnameeskond

Laupäeval

13.00 Narva Trans–Kuressaare

16.00 Tallinna Levadia–Tallinna Kalev

Pühapäeval

13.00 Tartu Tammeka–Maardu Linnameeskond

15.00 Tallinna Flora–Viljandi Tulevik