Johannes Dürr.Foto: URBANC/SPORTIDA/SIPA
Doping
8. märts 2019, 12:47

DOPINGUSKANDAAL | Deemonitega maadelnud vilepuhuja Dürr kaalus dopinguäri ülevõtmist

Seefeldi MMil lahvatanud dopinguskandaalis keskset rolli mängiv Johannes Dürr võitles deemonitega. Ta teadis, et keelatud ainete tarvitamine pole õige tee, kuid ometi valis selle.

2014. aastal veredopinguga vahele jäänud Dürr üritas Seefeldi MMiks tagasi Austria koondisesse jõuda ning hakkas taas dopingut tegema. Üheski kontrollis ta küll vahele ei jäänud, kuid tunnistas selle nädala alguses vahi alla võetuna, et kasutas dopingut. 

"Ühelt poolt olin profisportlane, kes teadis, et dopingu tarvitamine ei ole normaalne. Teine pool minust ütles vastupidist," rääkis Dürr Saksamaa telekanalile ARD.

2014 määrati Dürrile kaheaastane võistluskeeld, kuid selles hoolimata jätkas mees verega manipuleerimist. Ta oli dopingumaailmas nii sees, et kui Seefeldi MMi skandaali üks tähtsamaid figuure Mark Schmidt mõtles dopinguäriga lõpetamisele, kaalus Dürr sakslasest tohtri töö jätkamist. "Olin kindel, et kui Mark annab äri kellelegi teisele, pole mul enam dopingule ligipääsu," sõnas austerlane.

2015 jäi keelatud ainetega vahele Dürri parim sõber Harald Wurm. Huvitaval kombel olid ka Seefeldis politsei poolt kinni nabitud austerlased Max Hauke ja Dominik Baldauf parimad semud. Dürri sõnul oli Wurmi vahelejäämine talle äratuskellaks. "Mõistsin, et ma ei saa nii jätkata. Üritasin oma elu nullist üles ehitada."

Eelmisel suvel naasis vilepuhuja aga dopinguradadele. "Eikusagilt helistas mulle keegi, number oli Saksamaalt," meenutas Dürr, kuidas Schmidt temaga ühendust võttis. Sportlasel polnud tohtrile küll raha pakkuda, kuid sellest hoolimata jätkus nende vahepeal pooleli jäänud koostöö.

Dürri jaoks oli edukaim 2013/14 hooaeg, mis päädiski dopingukaristusega. Ta oli Tour de Ski'l üldarvestuses kolmas ning Sotši olümpial suusavahetusega sõidus kaheksas. Ta jäi vahele paar päeva enne olümpiamaratoni.