Uku Randmaa.Foto: Facebook @Goldengloberace / Christophe Favreau
Spordivaria
10. märts 2019, 12:21

VIDEO | 252 PÄEVA MEREL! Uku Randmaa lõpetas ümbermaailma purjetamise võistluse kolmandana (8)

Esimese eestlasena Golden Globe Race'i nime kandva ümbermaailma purjetamise võistlusel osalenud Uku Randmaa jõudis pühapäeva hommikul Prantsusmaal Les Sables d'Olonne'is metsiku katsumise finišisisse. 

Kolmandana finišeerinud Randmaal kulus maakerale tiiru peale tegemiseks 251 päeva ning 23 tundi. Võistluse stardipauk anti mullu, 1. juulil. 

Sõgeda sõidu võitis 73aastane prantslane Jean-Luc Van Den Heede. Juba 29. jaanuaril maabunud merehunt oli üksinda merel 211 päeva. Teiseks tuli hollandlane Mark Slats. 

Golden Globe Race'i teeb eriliseks asjaolu, et võistlus toimub peatusteta ning ilma kaasaegsete side- ning navigatsiooniseadmeteta. Merel aitavad suunda hoida vaid seekant, taevatähed, paberkaart ning kiiker. Ehk purjetada tuleb täpselt nii nagu 50 aastat tagasi võistluse esimesel lähtel. 

"Imeline tunne on siin olla," olid Randmaa esimesed sõnad enne abikaasa ning laste kallistamist. 

"Mul kehas väga palju adrenaliini, kuna viimased kilomeetrid olid kohutavad, kuna ümberringi polnud mitte midagi näha. Aga hetkel olen loomulikult õnnelik.

Emotsioon on kõrge. Sellist rahvahulka näha vastuvõtmas. See on võrratu koht ning võrratud inimesed. Selle asemel, et pühapäeval kodus istuda, kirikusse või supermaketisse minna, nad tulevad siia kaldale ning tervitavad ühte hullu, kes tuleb oma ringi pealt tagasi. 

Isegi kirikukellad pandi minu pärast hüüdma. Olen seda kõike näinud televiisorist, aga nüüd olen mina üks nendest. See on fantastiline," sõnas Randmaa.

Kumma jaoks oli võistlus aga raskem, kas tema või kodus oodanud abikaasa Maibi jaoks? "Mina arvan, et tema jaoks. See kolmas koht läheb kindlasti [temaga] jagamisele."

Veebruari alguses selgitas Uku Randmaa abikaasa Maibi pöörase ettevõtmise tagamaid. Lisaks andis ta aimu, kui keeruline selline katsumus vana merekaru ning koduste jaoks tegelikult on. 

Video Randmaa maabumisest: