Konstantin Vassiljev hakkab Floras mängimise kõrvalt ka treeneriks õppima. Foto: Tiit Tamme
Jalgpall
11. märts 2019, 12:30

Harv erand, kuid mitte pretsedent: Konstantin Vassiljev alustab treeneripaberite tegemist kõige kõrgemalt tasemelt

Märtsis algab Eesti Jalgpalli Liidus järjekordne UEFA Pro taseme treenerikursus, kus kaasa löövad mitmed legendaarsed jalgpallurid, teiste seas ka äsja FC Floraga liitunud Konstantin Vassiljev.

Kui lihtinimene peab enne UEFA Pro kursusele pääsemist läbima neli eelnevat taset (EJL D, EJL C, UEFA B, UEFA A), siis otse tippjalgpallist saabunud mängijatele tehakse vahel erandeid. Samamoodi talitati Vassiljevi puhul, kellel varasemad treeneritasemed puuduvad.

„Vassiljevi puhul ei tehtud pretsedenti, kuid tegemist on pigem harva esineva erandiga. Iga juhtumit vaadatakse eraldi – sellised mehed nagu Marko Kristal ja Martin Reim kasutasid samuti võimalust, et alustada treenerikursusi kõige kõrgemalt tasemelt,“ selgitas Eesti jalgpalliliidu avalike ja koostöösuhete osakonna juhataja Mihkel Uiboleht.

„UEFA reeglid näevad ette, et kõrgel tasemel mänginud jalgpalluritel on selline võimalus. Kohaliku alaliidu koolitusjuht vaatab gruppi komplekteerides, kas talle sobib või mitte. Vastavalt laekunud avaldustele tehakse lõplik otsus ja Vassiljev lubati otse PRO-kursusele. On ka tippmängijaid, kes soovivadki alustada madalamalt tasemelt, et saada rohkem teadmisi. Samas annab kõrgemalt alustamise võimaluse kiiremini tippjalgpallis tööle asuda.“

Näiteks Vassiljevi puhul võib olla määrav tema soov välismaal veedetud aastate kogemus võimalikult efektiivselt realiseerida. Võimalik, et Pro kursusel osalemine oli ka üks põhjustest, miks ta uueks mängupaigaks just Eesti klubi valis. 

Koolituse grupi komplekteerisid alaliidu koolitusosakonna juhataja Karel Voolaid ja koolituse mentor Arno Pijpers.

Floral üks mure vähem

Märtsis algaval kursusel osaleb ka FC Flora peatreener Jürgen Henn, mis omakorda tähendab, et suvisteks Euroopa liiga mängudeks ei pea klubi enam endale Pro tasemega juhendajat lisaks palkama. Pro kursusel osalemisest piisab, et Euroopas mängides tiimi juhendada. Eelmisel hooajal Henn veel eurosarjade mõistes tipptreeneriks ei kvalifitseerunud ja temaga koos oli meeskonna juures ka Pijpers, kel oli vajalik litsents olemas.

Pro litsentsi koolitusi on varasemalt Eestis toimunud vaid kolmel korral. Esimene lend lõpetas 2008. aastal ning sel kümnendil on koolitusest osa saanud kaks gruppi (2012 ja 2017).

Neljandas lennus alustavad koolitusega Sander Post, Vjatšeslav Zahovaiko, Jürgen Henn, Jan Harend, Kaido Koppel, Mario Hansi, Andres Oper, Joel Lindpere, Mati Pari, Risto Sarapik, Konstantin Vassiljev, Mikhail Artyukhov, Andrei Borissov, Andrei Kalimullin, Martin Klasen ning Vladimir Vassiljev. Koolituse viivad läbi Karel Voolaid ja Arno Pijpers.

Pro litsentsi lennud Eestis:

1. lend (2008): Valeri Bondarenko, Tarmo Rüütli, Sergei Zamogilnõi, Jan Važinski, Ivo Lehtmets, Martin Reim, Marko Kristal, Janno Kivisild, Aivar Lillevere, Sergei Ratnikov, Karel Voolaid, Urmas Kirs. Koolituse viisid läbi Jelle Goes ja Arno Pijpers.

2. lend (2012): Keith Boanas, Lars Christian Hopp, Katrin Kaarna, Erki Kesküla, Liivo Leetma, Aavo Sarap, Marko Lelov, Igor Prins, Aleksandr Puštov, Ain Tammus, Sergei Terehhov, Anton Joore. Koolituse viisid läbi Arno Pijpers ja Urmas Kirs.

3. lend (2017): Indrek Zelinski, Meelis Rooba, Norbert Hurt, Aleksandra Ševoldajeva, Gert Olesk, Argo Arbeiter, Yusuf Erdogan, Marko Pärnpuu ja Indrek Koser. Koolituse viisid läbi Katrin Kaarna ja Karel Voolaid.