Kahevõistleja Kristjan Ilvese hooaeg oli kõike muud kui rõõmustav.Foto: Aldo Luud
Talisport
11. märts 2019, 16:15

Kristjan Ilves: see oli meeletu iseloomu kasvatamise hooaeg, maksahaake tuli paremalt ja vasakult (1)

Kahevõistleja Kristjan Ilves (22) otsustas Seefeldi MMi järel, et loobub MK-hooaja kahest viimasest etapist. Ta tunnistas ilustamata, et midagi positiivset aastast kaasa võtta polegi.

"See oli meeletu iseloomu kasvatamise hooaeg. Maksahaake tuli paremalt ja vasakult. Vaimselt oli hooaeg karm, aga lõpus harjusin ära," lausus Ilves telefonitsi Õhtulehele.

Põgus meenutus. Kõik hakkas kiiva kiskuma juba novembri lõpus MK-hooaja avaetapil Rukal. Seal ebaõnnestus eestlane hüppemäel ega läinudki teist ala tegema. Nädal hiljem Lillehammeris selgus, et tal pole absoluutselt suusajaksu.

Seejärel võttis ta aja maha, tegi kõikvõimalikud terviseuuringud ja treenis rahulikult. Näitajad olid korras, kuid aasta 2018 lõppes Ilvesel tugeva kõhuviiruse tõttu haiglas tilgutite all.

"Olin täiesti räbal," sõnas ta jaanuari alul enne Otepää MK-etappi. 

Häda kiuste oli ta kodurajal stardis ning teenis teisel võistluspäeval 28. koha eest hooaja esimesed MK-punktid. Tundus, et suusavorm liigub tasapisi ülesmäge ja ehk annab MMil võidelda koha eest esimese 20 hulgas.

Paraku ei suutnud Ilves hüppemäel oma tavapärast stabiilsust ja taset leida ning murdmaavorm jäigi keeskpäraseks, et mitte öelda kesiseks. MK-sarjas õnnestus küll pärast Otepääd teenida viis päramist punktikohta (kohad vahemikus 23–29), kuid MM läks täielikult aia taha.

Suure mäe võistlushüpe lõppes kukkumise ja käevigastusega. Kuus päeva hiljem normaalmäel sai Ilves valutava kämbla kiuste kirja 43. koha (46. suusaaeg) ning kuulutas hooaja enne Oslo ja Schonachi MK-etappe lõppenuks. Tema tänavuseks saagiks jäi 22 MK-punkti, mida on 242 (!) võrra vähem kui mullu.

"Otsustasime pärast MMi, et nii pole mõtet jätkata," ütles Ilves. "Üks asi oli see käsi, aga teistpidi ei lase mingi asi suusarajal pingutada. Nii pikalt on halvas seisus üle pressitud."

Müstiline suusajõuetus

Ta jätkas: "Päris ausalt ütlen, siis valutav käsi polnud põhjus, miks MMi sõit selline oli. Valu kannatamine polnud probleem, see ei vähendanud sõidukiirust eriti. Pigem oli asi enda täielikult katastroofilises seisus. Üldine füüsiline olek on hooaja vältel olnud arusaamatutel põhjustel üllatavalt kehv.

Oleme hästi palju arstide juures käinud ja lasknud südant kontrollida. Ultraheli, EKG, Holter-monitooring... midagi ei tulnud välja. Kardan ise, et lihtsalt sügisperioodi viimane ettevalmistus pani tervele hooajale põntsu.

Jäime Rukale raskele rajale aeglastesse oludesse tiksuma. Väsimus oli kuhjunud ja tampisin keha nii toorelt tuimaks, et ei suutnud enam võistlustempos sõita. Aga see on minu arvamus, arstide juures pole midagi välja tulnud. Treeningpäevikut vaadates, siis see hooaeg oli pigem grammi võrra kergem kui eelmine. Olukord on natuke müstiline."

Õnneks aitab Ilvest juba 2017. aasta suvest saati spordipsühholoog Snežana Stoljarova, kes oli MMilgi kaasas.

"Sel hooajal sain temalt veel rohkem abi. Üks põhjus, miks elasin suhteliselt lihtsalt hooaja üle, ongi see, et mind on ümbritsenud head inimesed. Üksi olnuks nende muredega päris katastroofiline. On vaja inimesi, kellega rääkida," märkis Ilves.

"Kõige hullem on, kui õpid kaotama. Ma polnud enne võistlust alla andnud, aga teadsin natuke ette, mis saama hakkab. Õnneks on kahe hooaja vahel nüüd natuke pikem paus. Saab seedida ning vaimu ja füüsist puhata. Uueks hooajaks on muutusi vaja, aga praegu ei oska veel öelda, milliseid. Arutelu käib."

Märtsis treenib Ilves kodumaal ning lõpetab ametlikult võistlushooaja kuu lõpus Otepääl toimuvatel Eesti meistrivõistlustel. Viga saanud vasak käsi vajab veel pisut taastumisaega, kuid trenni saab teha.