Fänn selja tagant Jack Grealish'it ründamas. Foto: Reuters/Scanpix
Jalgpall
11. märts 2019, 16:05

Inglismaal tuntakse muret mängijate turvalisuse pärast: kas järgmiseks antakse platsil nuga?

"Jalgpall on džentelmenide mäng, mida mängivad huligaanid. Ragbi aga huligaanide mäng, mida mängivad džentelmenid." Sellise lausega sai pool sajandit tagasi kuulsaks endine Cambridge'i Ülikooli kantsler Arthur Tedder. Läinud nädalavahetusel selgus, et ka jalgpallifännid liigituvad pigem huuligaanide alla. 

Nimelt juhtus nädalavahetusel koguni kolm kahetsusväärset intsidenti, kus väljakule jooksnud poolehoidjad mängijatega füüsilisse kontakti astusid. 

Esimene neist juhtus reedel Šotimaa meistrisarjas, kui Hiberniani fänn Celticu mängumehe James Tavernier nina alt palli minema lõi ning seejärel inglast ka kätega lükkas. 

Teine, ning kõige tõsisem vahejuhtum, leidis aset päev hiljem Birgminghamis, kus kohalikus derbis olid vastamisi City ning Aston Villa. Ühel kodumeeskonna fännil õnnestus turvameestest mööda hiilida ning juba väljakule pääsenuna võttis ta sihikule Jack Grealishi, kellele ka rusikaga korraliku obaduse andis

Kõigest mõni tund hiljem sai omavoliliselt platsil tormajat näha ka Arsenali ning Manchester Unitedi kohtumises, kus üks fänn Chris Smallingule otsa jooksis. 

Need kolm vahejuhtumit on vutiinimesed mängijate turvalisuse pärast tõsiselt muretsema pannud. Endine Inglismaa koondislane Alan Shearer küsis The Sunis avaldunud kolumnis otse, et mis juhtub järgmiseks?

"See on täiesti vastuvõetamatu. Kui me praegu sellele pidurit ei tõmba, siis järgmisel hetkel võib keegi juba noaga väljakule joosta. Asi on tõsine. Oleme jalgpalliga hetkel olukorras, kus igaüks võib mingi lollusega hakkama saada," põrutas endine kesktormaja. 

Kuigi kõik vutiklubid on väljakule jooksnud fännidele pannud eluaegse staadionikeelu, ei pruugi see Sheareri sõnul piisavaks abinõuks osutuda. 

Alan Shearer. Foto: AFP/Scanpix

"Kui olukorra parandamiseks tuleb meeskondadelt punkte ära võtta, või tühjade tribüünide eest mängida, siis nii olgu. Selliste intsidentide puhul pole ükski karistus liiga range. Me peame konkreetse sõnumiga vastama. Lendama Birminghami fännidele peale täie jõuga ning karistama kõiki poolehoidjaid keeldude ning rahatrahvidega. Seisame silmitsi tõsise probleemiga ning meil tuleb tegutseda KOHE.

Need fännid, kes rusikakangelase teole aplodeerisid, peaksid samamoodi häbi tundma. Kutsun kõiki ajalehti ning meediaväljaandeid neid pilte ning kaadreid avaldama. Ning mis puutub kurikaela, siis ma loodan, et tema läheb pikaks ajaks trellide taha," kirjutas Shearer.