Laskesuusakoondise peatreener Indrek Tobreluts.Foto: Robin Roots
Talisport
11. märts 2019, 19:18

Indrek Tobreluts: Eesti koondises MMi ajal seksikeeldu pole (9)

"Tüdrukute poolega olen rahul, poiste individuaalne sooritus oli loomulikult pettumus," lausus laskesuusakoondise peatreener Indrek Tobreluts Östersundis toimuva MMi vahekokkuvõtteks.

Sprindi ja jälitussõidu järel on meie koondise parimad tulemused Johanna Talihärma 20. koht (sprint), Tuuli Tomingase 28. koht (jälitus) ja Talihärma 34. koht (jälitus). Ükski mees jälitussõitu ei pääsenud.

Rene Zahknal on probleem kurguga ja pole välistatud, et kolmapäevane 20 km distants jääb seetõttu üldse vahele. Selgus peaks saabuma homme. 

"Aga kui sprindist veel rääkida, siis kurguvalu polnud põhjuseks, miks võiks trahve lasta," lisas Tobreluts. "Olud olid suht head. Rene eksis mõlemas tiirus korra. Seda pole palju, aga kui tahta head tulemust, siis ei tohi trahve lubada. Selle päeva sõidukiirus oli selline (päeva 64. aeg - M.T.), et lõpptulemus poleks täit rahuldust pakkunud ka juhul, kui märgid oleks alla tulnud.

Tüdrukud seevastu... Johanna näitas sprindis väga hea suusakiirust. Ainsast trahvist on natuke kahju, aga laskesuusatamises jääb alati paljudel olekseid õhku. 20. koht on minu arust suurepärane õnnestumine. 

Eile jälitussõidus olid lasketiirus olud oluliselt raskemad. Johannal polnud kuue trahviringi juures kahjuks võimalik kõrgema koha eest võidelda kui lõpuks 34. Tuuli võitles raskest olukorrast 50. positsioonilt välja 28. koha, mis oli positiivne üllatus. Ta ei tundnud end väga hästi ning teda häirisid kerged jalakrambid, mis ilmselt pärssisid sõidukiirust.  

Hea laskmine päästis ta. Eilsetes oludes nelja tiiru peale kaks trahvi oli väga hea sooritus. Kindlasti võib ka Tuuli juba MMiga rahule jääda." 

Naiste koosseisus homseks 15 km distantsiks muudatusi ei tule. See tähendab, et rajale lähevad Talihärm, Tomingas ja Regina Oja. Meeste 20 km distantsil asendab Kauri Kõiv praeguse plaani järgi Roland Lessingut, kes tegi 17 päeva jooksul kaheksa võistlusstarti. Seetõttu polnud ka tema suusakiirus sprindis kiita (81. aeg).

Mis on lahti Oja laskmisega? Tänavu 85protsendilise täpsusega tabanud neiu tegi segateatesõidus kahe tiiru peale neli (tabavus 60%) ning sprindis kahe tiiru peale viis möödalasku (50%).

Tobreluts: "Treeningutel probleemi pole. Inimese sisse ei näe, aga ta väidab, et sooritust segavat närvi pole. Eks esimesel MMil on mingi närv kindlasti sees ja peabki olema. 

Tegu võib olla lihtsalt tööõnnetusega. Naistel pole olnud kõige lihtsamad lasketingimused. Ta ei pruugi olla mentaalselt läbi põlenud.

Võtame kas või Johannes Thingnes Bö eilse viimase tiiru. Ta polnud esimest korda sellises situatsioonis (vahe lähima jälitajaga oli ligi minut - M.T.), aga käis korralikult lati alt läbi (kolm eksimust, mis maksid kulla - M.T.). Vaevalt ta hirmsasti sabistama hakkas. Tuul, väiksed vead... mööda ei ole väga keeruline lasta." 

Rootsi koondises on kaks paari (Hanna Öberg ja Jesper Nelin ning Anna Magnusson ja Peppe Femling), kuid MMi ajal peavad mehed ja naised teineteisest eraldi elama. Treener Wolfgang Pichler sõnas kohalikule meediale, et otsest seksikeeldu pole, kuid oleks parem kui nad seda ei teeks. 

Teema on asjakohane ka Eesti koondise kontekstis, sest paarisuhtes on Kalev Ermits ja Regina Oja ning Rene Zahkna ja Meril Beilmann. 

"Seksikeeldu pole pandud," vastas Tobreluts küsimusele, kuidas meie koondises elamispoliitika on. "Kui medalite peale hakkame mängima, siis peab nii peensusteni läbi mängima. Naistel on olnud suht hea hooaeg, ei näe põhjust, miks peaks mehed ja naised eraldama.

Pole isegi mõelnud selliste reeglite peale. Rootsi koondist vaadates, siis see need reeglid pole edu toonud. Meestel on läinud üle ootuste kehvasti, naised lootsid ka kindlasti enamat. Olümpiamedalist Öberg läks kindlasti rajale medalimõtetega."

AJAKAVA

12. märts
Kell 16.30 naiste eraldistardist 15 km

13. märts
Kell 17.10 meeste eraldistardist 20 km

14. märts 
Kell 18.10 segapaaristeatesõit

16. märts
Kell 14.15 naiste 4x6 km teatesõit
Kell 17.30 meeste 4x7,5 km teatesõit 

17. märts
Kell 14.15 naiste ühisstardist 12,5 km
Kell 17 meeste ühisstardist 15 km

Võistlused on täismahus nähtavad ETV kanalites.