Foto: Tiina Kõrtsini
Poliitika
11. märts 2019, 19:32

REPORTAAŽ EKRE UKSE TAGANT | Isamaa ja EKRE lõpetasid ammu kokku lepitud malemängu minutilise vahega (180)

Keskerakonna tänahommikune teade, et koalitsioonikõnelusi tahetakse pidada EKRE ja Isamaaga, lõi näiliselt Eesti poliitmaastiku kihama. Tegelikult mängiti maha aga ilmselt juba ammu paika pandud käike. Reformierakonnale tehti šahh-matt EKRE kontoris.

Juba varem oli teada, et täna algusega 15.30 teeb oma otsuse võimalike koalitsioonipartnerite osas Isamaa. Hommikuse Keskerakonna uudise peale potsatas ajakirjanike postkasti teade, et erakorralise koosoleku teeb ka EKRE juhatus – seda 17.00.

Järgmine käik (e-maili kujul) kuulus Isamaale: 15.30 alanud koosolekule oodatakse ajakirjanikke alles 18.15. Valitud aeg tundus kahtlaselt lähedane EKRE koosoleku oodatavale lõpule. Võis oodata, et Reform mängitakse nurka ja ilmselt sellest lähtuvalt postitas Kaja Kallas ka oma isklikule kodulehele avalduse, kus sõnas läbi lillede, mida ta oma Keskerakonna kolleegist Jüri Ratasest arvab.

Järgnes lõppmängu ootamine. Esimesed ajakirjanikud ootasid EKRE kontori ukse taga juba poole viiest, kuid erakonna juht Mart Helme jõudis pärale veidi pärast täistunni kukkumist. „Kes teid siia kutsus?“ küsis ta välklampide sähvatuste valguses vaevu varjatud naeratusega.

Kui suur juht oli kontoriuksest sisse astunud, ei hakanud naeratusi enam keegi varjama. Vanem Helme võttis kilekotist välja roosa tordi, poeg Martin Helme poseeris kaameratele suunurgad kõrvuni, EKRE logoga kruus uhkelt justkui toostiks käes. Neile oli uks valitsuse avatud. Edasine oli vormistamise küsimus.

Aga mängu oli vaja mängida. Ajakirjanikud juhatati ruumist välja ja minut hiljem piilus veel üks pea ukse vahelt välja, et nad ootaksid ikka koridori teises otsas, kaugel hirmsasti heli läbilaskvast uksest.

Ootasime. Meiegi mõistame mängureegleid.

Nagu arvata võis, kulus tund (mille jooksul meediaesindajad puhkasid poliitjuttudest Mati Alaveri ja Veerpalude saatust arutades), enne kui juhtuma hakkas.

Esmalt hakkas Õhtulehe Facebookis otseülekanne Isamaa pressikonverentsilt, kus Helir-Valdor Seeder andis teada, et nemad lähevad edasi Keskerakonna pakutud koalitsioonikõnelustega.

Ajakirjanikud olid minuti jagu Seederi juttu kuulanud, kui avanes ka EKRE suletud uks. Tegu polnud kokkusattumusega.

„See ei olnud juhus. Muidugi me ootasime, et teada saada, mida nemad otsustavad,“ tunnistas Mart Helme.

Ehk siis otsekui ikka viimase hetke otsus. Aga Helme poetas oma vestluses veel ohtralt infot, mis andis aimu asjade tegelikust käigust.

„Jüri helistas mulle ja ma magasin – see oli neljanda märtsi ennelõunal. Ma magasin ja kuna ta ei saanud mind kätte, siis oli ta sõnumi saatnud: „Magad?“ Tõepoolest magasin ja ei saanud ka sõnumile vastata. Kui olin üles tõusnud, siis vastasin. Nii et põhimõtteliselt alustasime me esmast kontaktivahetust – ärme isegi ütle konsultatsioone või mõttevahetusi – kohe pärast valimisi.“

Kui Seeder rääkis omaltpoolt, et Keskerakond, Isamaa ja EKRE pole täpsemalt üheskoos koalitsioonist rääkinud, siis Helme käis esialgu välja teistsuguse stsenaariumi. Küsimus käis EKRE jaoks tähtsate teemade kohta, millest kindlasti ei taganetaks.

„Ühel kohtumisel oleme ka arutanud, et kõik paneksid oma rasked teemad lauale. Me alustamegi rasketest teemadest.“

– Millal see kohtumine toimus ja kelle vahel see oli?

„See kohtumine toimus mõni aeg tagasi. (Naerab.) Mõned päevad tagasi.“

– Kelle vahel?

„No ikka erakonna juhtide vahel.“

– Mitme erakonna juhi?

„Kolme erakonna juhi vahel.“

Olles kuulnud Seederi selgitust, läks ka Helme samale rajale.

„Kolmepoolseid kõnelusi pole olnud, aga on olnud kolmepoolsed kõnelused sedapidi, et olen kohtunud mina Ratasega, mina Seedriga ning on kohtunud Ratas Seedriga. Nii on seda ping-pongi põrgatatud.“

Järgnevate minutite jooksul sai Helme veel välja käia EKRE peamised jututeemad läbirääkimistel: rahvaalgatuse korras Põhiseaduse muutmine, kooseluseaduse tühistamine, Piirvalve eraldi üksusena taastamine, Rail Balticu plaanide muutmine. Ja siis läksid kõik omateed – Helme naeratavana oma ruumidesse tagasi, ajakirjanikud puhkama ja mõtteid koguma. Sest homme algavad (või jätkuvad) koalitsioonikõnelused juba päevavalges ja poliittsirkus kogub üha tuure.